Wednesday 23 June 2021

Glastonbury και Πάτμος

 
Σε πρόσφατη επίσκεψη στο Glastonbury (γνωστό από το καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ), τη μικρή αυτή (8.932 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011), αλλά ιστορική και με ενδιαφέρουσες ιδιαιτερότητες πόλη της κομητείας του Somerset, που βρίσκεται 23 μίλια νότια του Bristol, διέκρινα στην είσοδό της, μια ταμπέλα που ενημερώνει τους επισκέπτες για τις αδελφοποιήσεις που έχει κάνει. Μία από αυτές τις αδελφοποιήσεις είναι και με την ιερή νήσο Πάτμο.
 
Φυσικά μου κίνησε το ενδιαφέρον να μάθω πως και γιατί πραγματοποιήθηκε αυτή η αδελφοποίηση. Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο πληροφορήθηκα ότι η αδελφοποίηση έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2009, με πρωτοβουλία της κας Zoé dAy. Αποκλήθηκε δε, ως «Αδελφοποίηση της Αιωνιότητας».
 
Αυτή η ονομασία δόθηκε σε αναφορά με το αίτιο της αδελφοποίησης, που ήταν οι δύο αρχαίοι Άγιοι του Χριστιανισμού, οι οποίοι συνέδεσαν το όνομά τους και τη δράση τους ο καθένας με έναν από τους δύο εν λόγω τόπους. Συγκεκριμένα μάλιστα, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος με την Πάτμο και ο Άγιος Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας με το Glastonbury.
 
Τον βίο, την προσφορά και το έργο του Αγ. Ιωάννη τα γνωρίζουμε. Για τον Άγ. Ιωσήφ αναφέρεται στα Ιερά Ευαγγέλια η προσφορά του στην υπόθεση της ταφής του Ιησού, αλλά δεν γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία για τη μετέπειτα ιστορία και δράση του. Όμως, είναι σαφές πως και οι δύο αυτές αρχαίες χριστιανικές προσωπικότητες γνώριζαν προσωπικά τον Ιησού.
 
Ο θρύλος πάντως αναφέρει πως ο Ιωσήφ έφυγε από τα Ιεροσόλυμα και ήλθε στο Glastonbury, φέροντας μαζί του δύο φιάλες που εμπεριείχαν το αίμα και τον ιδρώτα του Χριστού.
 
Ένα άλλο κοινό σημείο, μεταξύ της μικρής αυτής αγγλικής πόλης και της ιερής νήσου Πάτμου είναι πως το Glastonbury στα αρχαία χρόνια ήταν περικυκλωμένο από νερό, έμοιαζε με νησί και ονομαζόταν ιερό νησί του Avalon.

No comments: