Thursday 13 April 2023

Οι διώκτες των Χριστιανών

 
Για μιαν ακόμη χρονιά οι Χριστιανοί βιώνουν τα Πάθη του Σωτήρα Χριστού και πανηγυρίζουν την Ανάστασή Του. Παράλληλα ενθυμούνται το τι έχει περάσει η Εκκλησία Του στα 2000 χρόνια που πέρασαν και το τι περνά και σήμερα. Δύο ημέρες προ της παραδόσεώς Του και του Πάθους Του ο Χριστός στο όρος των Ελαιών ενημέρωσε τους μαθητές Του και όλους τους Χριστιανούς για το πώς θα είναι η ζωή τους: «Θα γίνονται ή θα προετοιμάζονται πόλεμοι... το ένα έθνος θα ξεσηκωθεί εναντίον του άλλου, θα έρθουν πείνα, αρρώστιες και σεισμοί... Τότε θα σας παραδώσουν σε βασανιστήρια και θα σας σκοτώσουν και όλοι οι λαοί θα σας μισούν εξ αιτίας μου...».
 

Αυτά θα πράξουν οι εχθροί της Εκκλησίας. Όμως ο Χριστός προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν και εκ των έσω κτυπήματα σε βάρος Της: «Θα εμφανιστούν πολλοί ψευδοπροφήτες και θα παραπλανήσουν πολλούς και επειδή θα πληθύνει η κακία, η αγάπη των πολλών θα ψυχρανθεί». Από τον Ανανία και τη Σαπφείρα των Αποστολικών χρόνων έως και σήμερα πολλοί μεγαλόσχημοι λεγόμενοι Χριστιανοί προκαλούν με την εκκοσμίκευσή τους και με τις συμφωνίες - συμβιβασμούς τους με τους κυρίαρχους της Γης πλήττουν το Σώμα της Εκκλησίας. Ο συσχηματισμός (προσαρμογή) τους προς τη νοοτροπία του κόσμου τούτου θυμίζει κατακριθείσες από τον Χριστό συμπεριφορές.
 
Οι διωγμοί των Χριστιανών άρχισαν με τον πρωτομάρτυρα Στέφανο και συνεχίζονται έως σήμερα. Οι διωγμοί των Χριστιανών κατά τον 20ό αιώνα μοιάζουν σε αγριότητα με εκείνους των ρωμαϊκών χρόνων. Ο εξυμνηθείς από τους κομμουνιστές τύραννος της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν εκτέλεσε, έστειλε στα γκουλάγκ και «θεράπευσε» στα ψυχιατρεία εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανών - Επισκόπων, ιερέων, μοναχών και απλών πιστών. Χιλιάδες ενορίες -υπολογίζεται περί τις 40.000- κατάργησε, μαζί με τις βιβλιοθήκες τους. Μετέτρεψε τους ναούς σε  κατοικίες, καταστήματα, αίθουσες γυμναστικής και εκδηλώσεων και έκλεισε 1000 μοναστήρια εξοντώνοντας περί τις 80.000 μοναχούς και μοναχές.
 
Προ ημερών ήταν η 70ή επέτειος του θανάτου του Στάλιν (5 Μαρτίου 1953). Ποιος τη θυμήθηκε;... Ο τύραννος ξεχάστηκε, ενώ η Εκκλησία μετά από εβδομήντα χρόνια απάνθρωπων διωγμών επανήλθε ενδοξότερη... Το ίδιο ξεχάστηκαν και οι άλλοι τύραννοι. Ο γείτονας Χότζα και οι λοιποί, ηττήθηκαν από τον γλυκύτατο Ιησού. Η Ιστορία αποδεικνύει πως είναι οδυνηρό στους διώκτες Του να κλωτσάνε τα καρφιά – «σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν». Όλοι τους  έδειξαν την ίδια εγωιστική αφέλεια με εκείνους που Τον Σταύρωσαν και νόμισαν ότι τελείωσαν μαζί Του, με τον λίθο που έβαλαν στον τάφο Του...
 
Στη Δύση σήμερα επιχειρείται μεθοδικά περιθωριοποίηση της Εκκλησίας και αποδυνάμωση της φωνής Της, με την ανοχή ή και τη συναυτουργία υποτιθέμενων Χριστιανών.  Όπλα της η βίαιη -δια της «πολιτικής ορθότητας»- επιβολή μιας μηδενιστικής και ηδονιστικής ζωής. Πλανώνται πάλι όσοι νομίζουν ότι έχουν τη δύναμη  να νικήσουν τον Χριστό. Γιατί το Πάθος και η Ανάσταση Του είναι η  Αλήθεια της Ιστορίας. Καλή Ανάσταση.
 
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

No comments: