Saturday 8 April 2023

Μνήμη Αδ. Κοραή στο Μονπελιέ

 
Με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821, το Σάββατο 1η Απριλίου 2023 διοργανώθηκε -με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια- η ετήσια εκδήλωση μνήμης προς τιμή του Αδαμάντιου Κοραή, στο Montpellier από την Ελληνική Κοινότητα Ευρώ-Ελλάδα-Γαλλία Μονπελιέ. H τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά από τον ανδριάντα του μεγάλου Έλληνα ιατρού και φιλοσόφου Αδαμάντιου Κοραή, ο οποίος σπούδασε στο Μονπελιέ (1782-1788).


Μετά την ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γεωργίου Μαλτά, μίλησε ο κ. Δημήτριος Ζεβελάκης, Πρέσβης της Ελλάδας στην Γαλλία, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Κοραή στον Ελληνισμό και στην ανάπτυξη των Ελληνογαλλικών σχέσεων.


Στη τελετή παρέστησαν, ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος Μασσαλίας Πλοίαρχος ΛΣ κ. Ιωάννης Μαργαρώνης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Μονπελιέ, ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Ελευθέριος Ραβιόλος, εκπρόσωποι του Δήμου Montpellier, και πολλοί Έλληνες και φιλέλληνες.


Κατατέθηκαν στεφάνια στον ανδριάντα, από το κ. Πρέσβη της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Κοινότητας και από άλλους επίσημους.


Το άγαλμα του Αδαμάντιου Κοραή εγκαινιάστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2003 από τον Δήμαρχο Georges Frèche, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

No comments: