Friday 11 October 2024

Νόμπελ Λογοτεχνίας με... ελληνικό χρώμα

 
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε χθες το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 στη Νοτιοκορεάτισα συγγραφέα Χαν Κανγκ, ξαφνιάζοντας τις προβλέψεις.
 

Η βράβευση έγινε για την "έντονη ποιητική πρόζα της που αναλύει ιστορικά τραύματα και τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής". Το χρηματικό έπαθλο ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (1,1 εκατ. δολάρια).
 
Στο μυθιστόρημα "Greek Lessons", η Han Kang μας μεταφέρει σε μια τάξη στη Σεούλ, όπου μια νεαρή γυναίκα προσπαθεί να συνδεθεί με τον καθηγητή της αρχαίων ελληνικών, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει τη φωνή της. Βλέπουμε την ιστορία να ξετυλίγεται μέσα από τις ζωές δύο μοναδικών χαρακτήρων, ο καθένας με τις δικές του προκλήσεις και βαθύτερα τραύματα.
 
Η κεντρική ηρωίδα έχει πρόσφατα βιώσει την απώλεια της μητέρας της και την ήττα στη δικαστική μάχη για την επιμέλεια του γιου της.
 
Ο δάσκαλός της, από την άλλη, ζει μεταξύ δύο κόσμων, χωρισμένος ανάμεσα στη Γερμανία και την Κορέα, ενώ αντιμετωπίζει σταδιακή απώλεια όρασης. Όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο είδος σχέσης μεταξύ τους, μια επικοινωνία που υπερβαίνει τον λόγο και εκφράζει τον κοινό τους πόνο.
 
Το βιβλίο, πυκνογραμμένο και γεμάτο συμβολισμούς, επιτρέπει στον αναγνώστη να επανέρχεται συνεχώς, ανακαλύπτοντας κάθε φορά κάτι καινούριο. Οι αφηγήσεις των δύο χαρακτήρων, η γυναίκα σε τρίτο πρόσωπο και ο άνδρας σε πρώτο, αντικατοπτρίζουν την θολή αντίληψη της πραγματικότητας που βιώνουν καθώς προσπαθούν να βρουν τη δική τους φωνή στον κόσμο.
 
Με αυτή την ιστορία, η Han Kang δεν επιδιώκει να διδάξει αρχαία ελληνικά, μα να παρουσιάσει τις υπαρξιακές αναζητήσεις και την ανάγκη για επικοινωνία πέρα από τα συμβατικά λόγια. Το βιβλίο δείχνει τη βαθιά ανάγκη για έκφραση και κατανόηση, μέσα από τις εμπειρίες των ηρώων του.
 
Η Han Kang είναι μια συγγραφέας καταξιωμένη στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη, γεννημένη το 1970 στη Νότια Κορέα, σε μια οικογένεια με βαθιές λογοτεχνικές ρίζες. Έχοντας κερδίσει το Διεθνές Βραβείο Μαν Μπούκερ για το έργο της "Χορτοφάγος", συνεχίζει να εμπνέει και να πειραματίζεται με διαφορετικούς τρόπους έκφρασης μέσω της τέχνης και της μουσικής, στοιχεία που διαφαίνονται έντονα στις σελίδες των βιβλίων της.
 
Με την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024, η Han Kang αναγνωρίζεται για την εξαιρετική της ικανότητα να χρησιμοποιεί την τέχνη της γραφής για να εμβαθύνει σε πολύπλοκες θεματικές όπως ο πόνος, η απώλεια και η ανθρώπινη ύπαρξη.
 
Στην Ελλάδα, η Χαν Κανγκ είναι γνωστή από έργα όπως το "Μάθημα ελληνικών" και "Η Χορτοφάγος". Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι το όνομά της δεν φιγούραρε ψηλά στις στοιχηματικές λίστες.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα μεγάλα φαβορί για το βραβείο ήταν η Ελληνίδα συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου, αναγνωρισμένη για την πρωτοποριακή πεζογραφία της που εξετάζει τα όρια μεταξύ προσωπικού και πολιτικού.
 
ΠΗΓΗ: Maleviziotis.GR

No comments: