Saturday 6 August 2011

Ι.Ν. του Σωτήρος στο Πλατανίτι

Σήμερα η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Πολλοί Ναοί και Μοναστήρια στον Ορθόδοξο κόσμο είναι αφιερωμένα στη σπουδαία αυτή Εορτή. Μεταξύ αυτών και το βυζαντινό εκκλησάκι του 11ου -12ου αιώνα, που βρίσκεται στην καρδιά του Αργολικού κάμπου, και συγκεκριμένα στο Πλατανίτι Αργολίδας, περίπου 10 χλμ. από το Ναύπλιο.


Είναι από τα ελάχιστα εκκλησάκια που σώζονται στην περιοχή σε τόσο καλή κατάσταση. Πρόκειται για μια βυζαντινή εκκλησία μονόχωρη, μινιατούρα θα έλεγε κανείς, σταυροειδούς ρυθμού που φέρει οκταγωνικό τρούλο Αθηναϊκού τύπου. Η εκκλησία αυτή καλύπτει μια επιφάνεια 5,85 μ. μήκος και 5,35 μ. Πλάτος. Εσωτερικά φέρει αγιογραφίες βυζαντινής περιόδου, που δυστυχώς σήμερα δεν φαίνονται πολύ καθαρά, αφού το πέρασμα του χρόνου έχει αφήσει τα σημάδια του.


Είναι κι αυτός ένας Ναός που μας συνδέει με την προσωπική μας ιστορία, με την ιστορία της οικογένειάς μας, η οποία τέτοιες ημέρες όταν είμασταν παιδιά μας έδινε την ευκαιρία του προσκυνήματος αυτών των ιερών χώρων, οι οποίοι μας συνδέουν με την πολύφωτη βυζαντινή εποχή, στη διάρκεια της οποίας ο τόπος μας έλαβε την οριστική χριστιανική του όψη και διαμόρφωσε τις τελικές πνευματικές επιλογές του, τις οποίες ακολουθεί σταθερά και αταλάντευτα μέχρι σήμερα.

No comments: