Saturday 20 August 2011

Το «Mandir» του Λονδίνου

Στην περιοχή Neasden του ΒΔ Λονδίνου κτίσθηκε τα τελευταία χρόνια ένας πολύ όμορφος αισθητικά, καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά Ινδουϊστικός «Mandir», που στα σανσκριτικά σημαίνει «Ναός». Αυτός είναι ο πρώτος παραδοσιακός Ινδουϊστικός Mandir που κτίσθηκε στην Ευρώπη.


Όλος ο Mandir έχει κατασκευασθεί με σκαλιστές πέτρες, οι οποίες όλες σκαλίσθηκαν στην Ινδία και μεταφέρθηκαν με 160 κοντέϊνερς στο Λονδίνο. Για την εξωτερική όψη του Mandir χρησιμοποιήθηκαν ασβεστόλιθοι από τη Βουλγαρία, ενώ για το εσωτερικό του επιλέχθηκε μάρμαρο από την Ιταλία και την Ινδία. Η συναρμολόγηση των σκαλισμένων λίθων και μαρμάρων έγινε στο Λονδίνο μεταξύ 1993-1995. Εκείνη την εποχή μετέφερα καθημερινά με το αυτοκίνητο τα παιδιά στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Πρεσβείας, που βρίσκεται στο Δυτικό Λονδίνο. Έτσι, περνούσαμε κάθε πρωΐ έξω από το Mandir και παρακολουθούσαμε καθημερινά την πορεία της κατασκευής του. Ήταν για όλους μας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμπειρία.


Στο υπόγειο του Mandir λειτουργεί μόνιμη έκθεση με θέμα: «Understanding Hinduism» (Κατανοώντας τον Ινδουϊσμό). Είναι μια ενδιαφέρουσα έκθεση, αν και μερικοί θεωρούν πως είναι μάλλον μονομερής, αφού υποστηρίζει ότι λίγο έως πολύ όλες οι επιστήμες και οι τέχνες έχουν την αρχή τους στην Ινδία και στον Ινδουϊσμό. Πάντως εκεί , ανάμεσα στις άλλες κολακευτικές επιγραφές και κείμενα υπέρ της Ινδίας και της παραδοσιακής της θρησκείας, βρίσκεται και ένα σύντομο κείμενο του αρχαίου προγόνου μας Απολλωνίου Τυανέως (ο οποίος ήταν φιλόσοφος και περιηγητής και έζησε τον 1ο αι. μ.Χ.), στο οποίο διαβάζουμε τα εξής: «Στην Ινδία βρήκα μια φυλή θνητών που ζούσαν πάνω στη γη, αλλά δεν ήταν κολλημένοι σ’ αυτήν, κατοικούσαν σε πόλεις, αλλά δεν ήταν καρφωμένοι σ’ αυτές, κατείχαν τα πάντα, αλλά δεν κατέχονταν από τίποτα».

2 comments:

Λήμνος said...

Πολύ ενδιαφέρον!

Παναγιώτης Τελεβάντος said...

Εξαιρετικού κάλλους αρχιτεκτονικό οικοδόμημα.