Friday 19 August 2011

Το Αιγαίο στην Οξφόρδη

H αυτοκρατορική θάλασσα του Αιγαίου μας κυλάει και μακραίνει, βγαίνει από τα όρια και το δεδομένο πλαίσιό της και φθάνει μέχρι την Εσπερία, όπου στην Οξφόρδη, την πόλη της σπουδής και της γνώσης, κατασκηνώνει, με σκοπό να βρει και να κάνει φίλους και να δείξει την εκλεκτή πραμάτεια της...



Στο Ashmolean Museum του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με την δωρεάν είσοδο, η ωραιότερη ίσως Αίθουσα εκθεμάτων είναι η Αίθουσα 20, 160 τετρ. μέτρ., η οποία φέρει τον τίτλο: «Aegean World».


Σ’ αυτήν μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει τις προσφορές κυρίως του αρχαιολόγου Arthur Evans, αλλά και άλλων αρχαιολόγων και καθηγητών, που απαρτίζουν την μεγαλύτερη και πλουσιώτερη Συλλογή του Αιγαίου που εκτίθεται εκτός της Ελλάδας. Η Συλλογή αποτελείται από περισσότερα από 10.000 αντικείμενα.


Το British School of Archaeology των Αθηνών, όπως επίσης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προσέφεραν πολλά από τα εκτιθέμενα αντικείμενα στο Ashmolean.


Εκείνο βέβαια που κάνει αυτή τη Συλλογή να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες του ίδιου είδους -εκτός Ελλάδος βέβαια- είναι το ότι για τα περισσότερα αντικείμενα υπάρχουν αρκετά τεκμήρια (πολλές φορές λεπτομερειακά), αναφορικά με την αρχαιολογική τους προέλευση.


Στην εν λόγω Αίθουσα παρουσιάζονται αντικείμενα από 3 κυρίως περιοχές και εποχές: Πρώϊμος Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωϊκή Κρήτη και Μυκηναϊκή Ελλάδα. Η κάθε περιοχή ξεχωρίζει από την άλλη με το διακριτό της χρώμα, μια έμπνευση από την φωτεινή και πολύχρωμη αγαπημένη Πατρίδα μας. Θαλασσί έχει το Κυκλαδικό Τμήμα (εμπνευσμένο από το ίδιο το Αιγαίο Πέλαγος), κόκκινο διακρίνει το Μινωϊκό Τμήμα (λόγω του κόκκινου που χρησιμοποιήθηκε στις τοιχογραφίες του Μινωϊκού Πολιτισμού), πορτοκαλί είναι το χρώμα του Μυκηναϊκού Τμήματος (που αντιπροσωπεύει την απόχρωση των πήλινων αγγείων των Μυκηνών).

No comments: