Friday 2 February 2018

Δείπνο Πρεσβυτερών στα Θυάτειρα

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μ.Β. κ. Γρηγόριος προσκάλεσε σε επίσημο Δείπνο τις Πρεσβυτέρες και τις Διακόνισσες, μαζί με τους συζύγους τους. Το Δείπνο, το οποίο προσφέρθηκε την Τετάρτη 31η Ιανουαρίου 2018 στους φιλόξενους χώρους της Κοινότητας Αγ. Δημητρίου στο Βόρειο Λονδίνο, ευλόγησε ο Άγιος Θυατείρων και παρεκάθησαν σε αυτό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, ο Ελλογιμώτατος Καθ. Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής (επίσημος προσκεκλημένος της Ι.Α. Θυατείρων για τους Εορτασμούς των Ελληνικών και Χριστιανικών Γραμμάτων) με τη σύζυγό του, πολλές Πρεσβυτέρες και Διακόνισσες με τους Κληρικούς συζύγους τους και άλλοι.


Πριν από το Δείπνο τελέσθηκε Ειδική Δέηση στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, όπου ο Ιερ. Προϊστάμενος Οικον. Ιωάννης Hookway απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα προς όλους και όλες. Κατόπιν οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας, όπου προσφέρθηκε το Δείπνο. Στη διάρκεια του Δείπνου ακούσθηκαν επίκαιροι ύμνοι, κάλαντα και  τραγούδια, από την Μικτή Πανορθόδοξη Χορωδία «Ψηφιδωτό».


Η Πρεσβυτέρα Βασιλεία Hookway, που είχε αναλάβει την οργανωτική ευθύνη της συνάντησης, καλωσόρισε τις Πρεσβυτέρες, τις Διακόνισσες και όλους, προσφέροντας και κάποια αναμνηστικά δώρα. Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο δύο Πρεσβυτέρες, οι οποίες έκαναν σύντομες ομιλίες.


Η Πρεσβυτέρα Γεωργία Nankivell, από το Walsall της Κεντρικής Αγγλίας, ομίλησε στην Αγγλική, και ανέφερε μεταξύ άλλων:

·        Περί της οργάνωσης και λειτουργίας της Κοινότητας στο Walsall.
·        Αναφέρθηκε στον διακριτό ρόλο της Πρεσβυτέρας, που αξίζει να αναγνωρίζεται.
·        Τόνισε πως η Πρεσβυτέρα κρατάει τον Ιερέα σύζυγό της προσγειωμένο.
·        Επεσήμανε δε, πως η παρούσα συνάντηση βοηθάει στην αλληλοϋποστήριξη των Πρεσβυτερών μεταξύ τους.


Η Πρεσβυτέρα Σωτηρία Καραφυλλίδη, από το Μπέρμιγχαμ, ομίλησε στην Ελληνική, αναφέροντας τα παρακάτω:

·        Η διακονία της Πρεσβυτέρας είναι ιδιαίτερη.
·        Η Πρεσβυτέρα αναλαμβάνει και επιτελεί έναν αγώνα διαρκείας που αλλάζει και προσαρμόζεται στις διάφορες εποχές και φάσεις της ζωής.
·        Είναι μεγάλη η τιμή που απολαμβάνει η Πρεσβυτέρα, μετέχοντας στο ιερό μυστήριο της Ιερωσύνης μέσω του συζύγου της.
·        Επιδεικνύει πάντα πνεύμα αγάπης και θυσίας, μαζί με τον Ιερέα σύζυγό της.
·        Τα πνευματικά όπλα της είναι: η πίστη, η προσευχή, η ελπίδα και η ταπείνωση.
·        Τέλος, παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να εύχεται και να προσεύχεται για να είναι άξιες οι Πρεσβυτέρες στο ρόλο τους.


Τον λόγο έλαβε κατόπιν ο Καθ. Δεληκωνσταντής, ο οποίος μετέφερε στις Πρεσβυτέρες και Διακόνισσες τις ευχές της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και ευχαρίστησε τον Άγιο Θυατείρων για την πρόσκληση. Ομίλησε για λίγο για τους Αγίους Τρεις Ιεράρχες, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε την πιο φωτεινή θρησκευτική Παράδοση, αφού μόνο ό,τι είναι φως είναι Ορθοδοξία». Έκανε τη διάκριση μεταξύ των διαφορετικών εννοιών, του Τριωδίου που διδάσκει η Εκκλησία και εκείνου που εορτάζει η εκκοσμικευμένη και αποϊεροποιημένη κοινωνία. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την Ορθόδοξη μαρτυρία που δίνουν στην Αγγλία.


Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος προσέφερε στον λόγο του ενδιαφέρουσες πρακτικές συμβουλές στις Πρεσβυτέρες, με στόχο την αναβάθμιση της διακονίας τους.


Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων χαιρέτισε εγκάρδια τις Πρεσβυτέρες και όλους τους παρευρισκομένους, ευχαριστώντας ιδιαίτερα όσους και όσες ομίλησαν. Συνεχάρη όλα τα ιερατικά ζεύγη που έλαβαν μέρος στη συνάντηση, ιδιαίτερα εκείνα που ήλθαν από μακριά (Σκωτία, Μπρίστολ, Great Yarmouth κ.α.). Αναφέρθηκε στη μεγάλη και ουσιαστική προσφορά των Πρεσβυτερών στη ζωή της κάθε Ενορίας, καθώς και στη στήριξη του Ιερέα συζύγου τους. Επεσήμανε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι Επισκοποκεντρική, και για τούτο ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ιερατικά ζεύγη θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Αρχιεπίσκοπο. Τελειώνοντας, ευχήθηκε εγκάρδια καλό ταξίδι και ασφαλή επιστροφή στις οικίες όλων, υπογραμμίζοντας ότι στις Κοινότητες που δραστηριοποιούνται τα ιερατικά ζεύγη είναι πραγματικοί ιεραπόστολοι, υπενθυμίζοντας και διδάσκοντας το Ευαγγέλιο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

No comments: