Friday 9 February 2018

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Χαιρετισμός του Συντονιστή Εκπαίδευσης Λονδίνου για την 9η Φεβρουαρίου,
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα.
Διονύσιος Σολωμός


Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί και συνεργάτες της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Μ. Βρετανία και τη Βόρεια Ευρώπη.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 τιμούμε για πρώτη φορά φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Με τον εν λόγω εορτασμό επιδιώκεται η ανάδειξη της διαρκούς συμβολής της Ελληνικής Γλώσσας στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προώθηση και την ευρύτατη διάδοσή της. Η προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και η ενίσχυση της Ελληνοφωνίας, τόσο στα ελληνικά σχολεία όσο και στη διεθνή κοινότητα, αποτελούν σήμερα περισσότερο από ποτέ στόχο ύψιστης προτεραιότητας.

Η σημασία της Ελληνικής Γλώσσας και του πολιτισμού που εκφέρει είναι οικουμενική. Η Ελληνική Γλώσσα είναι από τις πιο γόνιμες στον κόσμο, εμφορείται από ανυπέρβλητες μορφολογικές δυνατότητες, είναι πηγή αξιών και φανερώνει την ποιότητα και την αντοχή του πολιτισμού μας. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες! Η αδιάσπαστη ενότητα της Ελληνικής Γλώσσας δείχνει τον λεκτικό και εννοιολογικό της πλούτο και αποκαλύπτει την ανθεκτικότητά της στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και τη συνέχεια του ελληνισμού.

Mπορεί σήμερα η Ελληνική Γλώσσα να μιλιέται από σχεδόν εικοσιπέντε εκατομμύρια ανθρώπους, παραμένει όμως η γλώσσα στην οποία μίλησαν για πρώτη φορά το Θέατρο και η Ποίηση, τα Μαθηματικά και η Ιατρική, η Ρητορική και η Πολιτική, το Δίκαιο και η Ηθική. Η ενιαία Ελληνική Γλώσσα είναι εργαλείο απερίγραπτης πληρότητας και απαράμιλλου κάλλους, που μπορεί να εκφράσει τις πιο ακριβείς και λεπτές αποχρώσεις της Φιλοσοφίας και των Επιστημών. Επιπλέον, αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς των Γραμμάτων και των Τεχνών εμπλουτίζοντας τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, απέναντι στις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης και με τη συμπαράσταση εκατομμυρίων Απόδημων Ελλήνων σε όλη την υφήλιο, δίνουμε πνοή και συνέχεια στην προστασία και τη διατήρησή της. Κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας καλούμαστε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την παρουσία της και προάγουν την ευρύτερη προσπάθεια διάδοσης των ανθρωπιστικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού στα πέρατα της οικουμένης. Η σύγχρονη πρόκληση είναι να φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο τη γλώσσα μας. Να προωθήσουμε το άνοιγμά της πέρα από τις διάσπαρτες κοιτίδες ελληνοφώνων. Ο ελληνικός πολιτισμός μέσω της γλώσσας μπορεί να συμβάλει στην εδραίωση ενός παγκόσμιου πνεύματος αλληλοκατανόησης, αμοιβαίου σεβασμού, παραγωγικής συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης.

Εν κατακλείδι, αξίζει τον κόπο να ενθαρρύνουμε όλοι μας την προσπάθεια για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας για να εκτιμήσουμε την πνευματική δύναμη και την άφατη ομορφιά της, μεταδίδοντας τη σημασία της και βοηθώντας απτά για την προβολή της. Υποστηρίζοντας την παρουσία της Ελληνικής Γλώσσας επεκτείνουμε την επιρροή της ελληνικής σκέψης, ενισχύουμε την ίδια την πατρίδα μας.

Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης

Δρ. Γεώργιος Κόσυβας

No comments: