Friday 13 July 2018

Βόρειος Ιρλανδία και «Βόρειος Μακεδονία»


Έναν από τους λαούς που θαυμάζω είναι ο Ιρλανδικός. Έζησε υπό το βάρβαρο και καταπιεστικό καθεστώς των Άγγλων επί αιώνες και διατήρησε την ταυτότητά του. Οι κατακτητές του χρησιμοποιώντας βία κάθε μορφής επιχείρησαν να του αλλάξουν την ψυχή, να αλλοιώσουν την εθνική του συνείδηση, να τον αφομοιώσουν. Απέτυχαν.


Η πιο πρόσφατη ιστορικά πράξη του δράματος των Ιρλανδών είναι η εκ μέρους της Βρετανίας επιβολή της διχοτόμησης του νησιού και της δημιουργίας της Βορείου Ιρλανδίας, που αποτελεί μία από τις συνιστώσες της. Έως σήμερα μπορεί όλες οι χώρες του κόσμου να αναγνωρίζουν την Βόρειο Ιρλανδία, ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η Ιρλανδία αρνείται να την αναγνωρίσει. Εξακολουθεί πάντα να διακηρύσσει ότι η Ιρλανδία, όπως είναι και το όνομά της, είναι «τόπος των Ιρλανδών», είναι μία και, φυσικά, Ιρλανδική. 

Οι χάρτες που μοιράζει ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού της Ιρλανδίας στους τουρίστες δείχνει τη στρατηγική της χώρας για την Βόρεια Ιρλανδία. Σ’ αυτούς το νησί είναι ενιαίο, χωρίς σύνορα και οι τοποθεσίες της Βόρειας Ιρλανδίας αναφέρονται  με δύο ονόματα, το ιρλανδικό και αυτό που τους έδωσαν οι κατακτητές. Παράδειγμα, η πόλη σύμβολο της ιρλανδικής  αντίστασης, αναφέρεται με το ιρλανδικό όνομα  (Derry) και αυτό που της έδωσαν οι Άγγλοι (Londonderry).   

Στην Βόρεια Ιρλανδία τα πράγματα έχουν ηρεμήσει μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (10 Απριλίου) του 1998. Η ηρεμία σε όλο το νησί και η ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων του -παλαιότερα υπήρχαν αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα-  βοηθάει στο να απαλυνθούν οι πληγές της αγγλικής κυριαρχίας, που είναι ακόμη εμφανείς.

Δυστυχώς όσα δεν πέτυχαν οι Άγγλοι, ως προς την  αλλοίωση της ψυχής των Ιρλανδών, συντελούνται εσωτερικά. Με συστηματική και πολυδάπανη προπαγάνδα, με την -και με ευθύνη της- περιθωριοποίηση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, με την προώθηση των ομοφυλοφίλων στην εξουσία, και την κατάργηση παραδοσιακών ηθικών  και βιοηθικών κανόνων (εκτρώσεις, «γάμοι» μεταξύ ομοφύλων) αλλάζει η νοοτροπία τους. Χαρακτηριστικό είναι πως κατά τις ημέρες τις αφιερωμένες στους ομοφυλόφιλους στα κτίρια της Βουλής, του Προέδρου της Δημοκρατίας, και του πρωθυπουργού, που είναι ομοφυλόφιλος, είχαν υποσταλεί οι ιρλανδικές σημαίες και είχαν ανυψωθεί αυτές των ομοφυλοφίλων...

Σε αντίθεση προς τους Ιρλανδούς, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δέχθηκε την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»,  χωρίς καν να έχει απέναντί της μιαν αυτοκρατορία, όπως εκείνοι. Αυτή είχε απέναντί της τους Σκοπιανούς και όχι τους Βρετανούς...Και όμως υποχώρησε. Τους έδωσε όλα όσα δεν τους ανήκουν. Ξέχασε ότι Μακεδονία ονομάζεται η περιοχή, όπου κατοικούν οι Μακεδόνες, οι ιστορικοί Μακεδόνες, οι Έλληνες Μακεδόνες. Πήρε βεβαίως τα συγχαρητήρια των ισχυρών της Γης, που βρήκαν καλόβολους συνεργάτες προς υλοποίηση των σχεδίων τους στην περιοχή. Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος μπρος στα συμφέροντά τους απέρριψαν τον κανόνα, πως όποιος επαινείται από φορείς αλλότριων επιδιώξεων αναζητεί τα λάθη του...

Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

No comments: