Wednesday 2 January 2019

Ευχές Πρωτοχρονιάς [Β’]


Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ Κυκκώτη για τις υπέροχες εόρτιες ευχές του. Σήμερα που είναι και η ονομαστική του εορτή, του εύχομαι ολόψυχα έτη πολλά και θεάρεστα, κατ’ άμφω υγεία και μακρότητα ημερών, Θεοφρούρητη και Θεοστήρικτη Αρχιερωσύνη, επ' αγαθώ της Αγίας Εκκλησίας μας!


Αιδεσιμολογιώτατε Αγαπητέ μου Άγιε Αδελφέ και συμφοιτητά μου π. Αναστάσιε,

Ο Θεός μεθ' ημών!

Είναι τιμή και ευλογία για το πρόσωπό μου να με θυμάσθε και εμένα για να γράψω κάτι για το νέο έτος. Εν πρώτοις εύχομαι προσευχόμενος το νέο έτος να είναι ευλογημένο για όλους μας. Δεύτερο, να ευχηθούμε προσευχόμενοι κάθε καλό για την Εκκλησία μας και μάλιστα την ορατή ενότητα τους που πλέον δεν την απειλούν ξένα στοιχεία, αλλά κορυφαία μέλη τους που έπρεπε με κάθε τρόπο να την προστατεύουν και να την ενισχύουν. Τρίτο, να προσευχηθούμε για το αγαπημένο μας Έθνος να προοδεύει, αλλά και για τις χώρες που ζούμε όλοι εμείς οι Απόδημοι όπως τη Ζιμπάμπουε και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρεττανίας. Να προσευχηθούμε το θέμα της αποχώρησης της Βρεττανίας από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν θα έχει επιπτώσεις σ' αυτούς που ζουν στη Μεγάλη Βρεττανία και στην Ευρώπη. Να προσευχηθούμε αγαπητέ μου πάτερ Αναστάσιε για τη ταπεινή διακονία μας να συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την κάθε οικογένεια, ιδιαίτερα για τους νέους μας και την ελληνική μας παιδεία και τη συνεχή διδασκαλία της Ορθόδοξης πίστης μας για να μπορούμε όλοι μας να είμαστε δυνατοί να πορευόμαστε νικητές στον καθημερινό αγώνα της ζωής.

Στις προσευχές μου θυμάμαι και τους Αρχιερείς μας και όλους τους κληρικούς μας και τους συνεργάτες μας, μέλη της οικογένειας και λαϊκούς, να τους φωτίζει ο Θεός, έτσι ώστε να συνεχίσουμε με την βοήθεια του Θεού να κάνουμε το καλύτερο στην καθημερινή μας διακονία να προσφέρουμε αγάπη και οικοδομή ψυχών διά την εν Χριστώ πορείαν μας.

Ακόμη θυμάμαι στις προσευχές μου και τον Σεβασμιώτατον Αρχιεπίσκοπον Θυατείρων και Μεγάλης Βρεττανίας κ.κ. Γρηγόριο που συνεπλήρωσε με τη βοήθεια του Θεού τριάντα έτη ποιμαντικής Διακονίας ως Αρχιεπίσκοπος, προσφέροντας αμέτρητες υπηρεσίες με τά των συνεργατών του εις την τοπική Εκκλησία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και  Μεγάλης Βρεττανίας. Θυμάμαι με ευγνωμοσύνη ότι πριν τριάντα έτη με βοήθησε και εμένα όσο και πολλούς άλλους όταν έφθανα ως μεταπτυχιακός φοιτητής εις το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρεττανίας μετά από συστατική επιστολή του μακαριστού Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α', διά την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και για να συνεχίσω τις μεταπτυχιακές μου θεολογικές σπουδές, διά να προετοιμασθώ δεόντως για τη συμμετοχή μου εις τον επίσημον Διεθνή Θεολογικό Διάλογο Ορθοδόξων και Αγγλικανών, διακονία που μου ενεπιστεύθει με πολλή αγάπη και τιμή η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β'.

Το έτος 2019 είναι ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν μπορέσαμε να κάνουμε τα προηγούμενα έτη. Είναι ακόμη ευκαιρία για όλους μας να βρεθούμε πιο κοντά στο Θεό, ξεκινώντας με τη πορεία μας για μετάνοια και εξομολόγηση, έτσι ώστε να καθαρίσει η καρδία μας για να δούμε τη παρουσία του Θεού μέσα μας και να γίνουμε με την θεία του χάριν οι ζωντανοί μάρτυρες της παρουσίας του μέσα στο κόσμο, με τη διακονία της αγάπης και της θυσίας για τους άλλους, για να γίνουμε η ορατή παρουσία του Θεού με την γαλήνη μας και την υπομονή μας, με την ηρεμία μας και την ενεργό συμμετοχή μας να κυριαρχεί το πνεύμα της συμφιλίωσης, της καταλλαγής, της αλληλοστήριξης, της παρηγοριάς και της ελπίδας και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων.

Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή όπου αρκετοί άνθρωποι μέσα στην οικογένεια, στο χώρο της εργασίας και αλλού, κάτω από πολλές κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις γίνονται για ασήμαντους λόγους επιθετικοί, αγενείς και άσπλαχνοι, εκστομίζοντας δηλητήριο φαρμακερό και κακίας. Καλούμαστε όσοι προσπαθούμε να ζούμε με τη παρουσία του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού να τους χαλαρώσουμε, να τους αγκαλιάσουμε, να τους πούμε ότι τους αγαπάμε, να τους βοηθήσουμε με τη χάριν του Θεού να συμπεριφέρονται ως παιδιά του Θεού με αγάπη και ενότητα και αλληλοστήριξη για το καλό όλων μας και το πιο σημαντικό να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές ως ένα μοναδικό κλειδί που μπορούν να ανοίξουν για τον εαυτό τους και για τους άλλους τη θύρα του Παραδείσου, την πόρτα της αιώνιας εν Χριστώ Σωτηρίας.

Χρόνια πολλά αγαπητέ μου συμφοιτητά πάτερ Αναστάσιε για όλο το κόσμο, το κόσμο του Θεού, όλους τους ανθρώπους της γης και όλο το Πλανήτη μας.

Μετ' αδελφικών ασπασμών αγάπης από το Χαράρε της Ζιμπάμπουε

+ Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτης

No comments: