Saturday 19 January 2019

Ο Βασιλιάς Ashurbanipal στο Βρετανικό Μουσείο


Μια εξαιρετική έκθεση φιλοξενείται αυτό τον καιρό (και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2019) σε ειδικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, η οποία τιτλοφορείται: «I am Ashurbanipal - king of the world, king of Assyria»!



Είναι μια σημαντική ιστορικά έκθεση η οποία αφορά την αρχαία περιοχή της Ασσύριας, που κατ’ ουσίαν ήταν το αρχαίο Ιράκ. Πρωτεύουσά της ήταν η βιβλική Νινεϋί.



Η έκθεση αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη εποχή της Ασσυρίας, αυτήν όπου βασίλεψε ο σπουδαίος Βασιλιάς Ashurbanipal (669-631 π.Χ.), ένας προοδευτικός, πεπαιδευμένος και καλλιεργημένος μονάρχης, στα χρόνια του οποίου η χώρα του είχε μεγάλη ανάπτυξη.



Στην έκθεση παρατηρούμε στοιχεία της οικοδομικής τέχνης, απομεινάρια της γραφής και του πολιτισμού, στοιχεία της καθημερινής ζωής, της διατροφής, της αναψυχής, του κυνηγιού, και πολλά άλλα.



Τα περισσότερα έργα και ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα ανάγλυφα, μέσω των οποίων σώζεται και παρουσιάζεται ένα μεγάλο μέρος της ζωής των αρχαίων Ασσυρίων.



Η περιοχή από όπου προέρχονται τα ευρήματα και τα αντικείμενα της έκθεσης έχει περάσει -ως γνωστόν- πολύ μεγάλη κρίση τις τελευταίες δεκαετίες. Το Βρετανικό Μουσείο κατάφερε να ετοιμάσει αυτή την έκθεση κυρίως με δικά του αντικείμενα, καθώς και με άλλα που δανείστηκε και έφερε από αλλού, με σκοπό να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη έκθεση.



Αξίζει να αναφέρουμε, για την ιστορία, πως το 2014 το ονομαζόμενο «Ισλαμικό Κράτος» κυριάρχησε στη Μοσούλη, η οποία βρίσκεται στον ίδιο χώρο περίπου με την αρχαία Νινεϋί. Οι φανατικοί ισλαμιστές κατέστρεψαν τότε περισσότερο από το 70% των αρχαιολογικών θησαυρών της πόλης του Ashurbanipal.

No comments: