Thursday 19 September 2019

Εγώ είμαι ο Άγγελος Συρίγος!


Τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτή της ΝΔ Άγγελο Συρίγο μήνυσε πολίτης, επειδή αποκάλεσε τους γείτονες «Σκοπιανούς». Ο καθηγητής, ως επιστήμονας και άνθρωπος σεβόμενος την αλήθεια και αγωνιζόμενος για αυτή, δεν μπορεί να δεχθεί βασικά σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών, που παραβιάζουν αυτή την αλήθεια.


Όπως είναι γνωστό η συμφωνία επεβλήθη στους Έλληνες με συγκόλληση στον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών, που μετά τις πρόσφατες εκλογές χάθηκαν οι περισσότεροι στην ανωνυμία, ή που έλαβαν προσωρινά κάποια ανταλλάγματα και θα χαθούν και αυτοί στο άμεσο μέλλον. Θα μείνει στην ιστορία μόνο η πράξη τους. Σημειώνεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν προϊόν συναλλαγής, όπως έγραψαν στο βιβλίο τους οι Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού «Η τελευταία μπλόφα» (Έκδοση Παπαδόπουλου) και έχει καταγγείλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η συναλλαγή δεν διαψεύστηκε έως τώρα.   

Με το ότι δεν ετέθη αμέσως στο αρχείο η μήνυση από τον εισαγγελέα, ως αβάσιμη με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 14 του Συντάγματος, υπάρχει ο κίνδυνος να διολισθήσει η χώρα μας σε καθεστώς δυστοπίας, όπου οι πολίτες θα ζουν σε καθεστώς καταπίεσης και τρόμου. Όπου όποιος δημόσια αποκαλεί τους γείτονες Σκοπιανούς θα κινδυνεύει με μηνύσεις, εντάλματα, ανακρίσεις, απολογίες και πιθανόν δικαστική περιπέτεια. Η με τη βία απόπειρα να επιβληθεί στην ελληνική κοινή γνώμη το ψέμα και να αποκαλούνται οι γείτονες «Μακεδόνες» φέρνει στο νου το δυστοπικό μυθιστόρημα του Οργουελ «1984». Πιστεύω ότι ουδέποτε θα αποδεχθούμε  τον «Μεγάλο Αδελφό» και ποτέ δεν θα πιστέψουμε ότι 2+2=5.... 

Κατά την άποψή μου είναι βέβαιο πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ουδέποτε θα πει τους γείτονες «Μακεδόνες», ή «Βορειομακεδόνες». Αν τους αποκαλέσει έτσι θα ταυτίζει τους Μακεδόνες με τους γείτονες (αφού θα είναι οι Βόρειοι και οι Νότιοι Μακεδόνες), ή, τηρώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα αρνείται ότι Μακεδόνες είναι οι Έλληνες και θα τους ονομάζει «κατοίκους της βόρειας περιοχής της Ελλάδας». Είναι η ίδια περίπτωση με την παλαιότερη μάταιη προσπάθεια να επιβληθεί στους Έλληνες να αποκαλούν την Κωνσταντινούπολη Ισταμπούλ.

Όταν ο Έλληνας -Θράκας στην καταγωγή- Σπάρτακος αιχμαλωτίστηκε με 6000 συστρατιώτες του, δούλους μονομάχους, αφού είχε ηγηθεί της εξέγερσης τους για ελευθερία, που για χρόνια συντάραξε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο νικητής Μάρκος Λικίνιος Κράσσος ζήτησε να παρουσιαστεί ενώπιον του, για να τιμωρηθεί παραδειγματικά, με  αντάλλαγμα  την ελευθερία στους υπόλοιπους. Τότε ένας, ένας σηκώνονταν οι αιχμάλωτοι και έλεγαν «Εγώ είμαι ο Σπάρτακος». Σταυρώθηκαν όλοι στην Αππία οδό το 71 π.Χ. Ο Σπάρτακος ήταν ανάμεσά τους, αλλά ως ένας από αυτούς.

Με τη λογική του διωκομένου χάριν της αλήθειας αισθάνομαι αλληλέγγυος προς τον Αγγ. Συρίγο. «Εγώ είμαι ο Συρίγος» δηλώνω. Πιστεύω πως ο Μίκης Θεοδωράκης και τα εκατομμύρια των Ελλήνων βροντοφωνάζουν, ο καθένας χωριστά και με τον τρόπο του, «Εγώ είμαι ο Συρίγος». Το ψέμα δεν θα περάσει, όση βία και αν μας ασκηθεί.

Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

No comments: