Tuesday 20 July 2010

Απόγευμα σε ιστορικό χώρο

Για άλλη μια φορά βρεθήκαμε στην αγαπημένη μικρή πόλη της αγγλικής επαρχίας, στο Marlow. Πάντα γεμίζει η ψυχή από χαρά και αγαλλίαση όταν επισκεπτόμαστε την πόλη αυτή των ποιητών.

Αμέσως χαλαρώνουμε από την κούραση του βαρύτατου προγράμματος και της σκληρής καθημερινότητας. Νιώθουμε, επίσης, και την ευλογία του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ιακώβου, του οποίου λείψανο σώζεται και φυλάσσεται σε Ναό της πόλης αυτής.

Αυτή την φορά όμως αποφασίσαμε να επισκεφθούμε έναν συγκεκριμένο ιστορικό χώρο του Marlow. Είναι το ξενοδοχείο και εστιατόριο με την επωνυμία «The Compleat Angler». Το όνομα αυτό έχει ληφθεί από τον τίτλο του ομώνυμου κλασικού βιβλίου του Isaak Walton, το οποίο εκδόθηκε το 1653.

Αυτό το βιβλίο είναι οδηγός της τέχνης του «fly-fishing». Παράλληλα όμως παρουσιάζει και μια φαντασμαγορική εικόνα της αγγλικής υπαίθρου, η οποία τονίζει την απόλαυση της ζωής στη φύση και ιδιαίτερα της ζωής δίπλα από το ποτάμι, εν προκειμένω τον Τάμεση.

Το ιστορικό αυτό κτήριο βρίσκεται στις όχθες του μεγάλου ποταμού και έχει απέναντί του τον Αγγλικανικό Ι.Ν. Αγ. Πάντων, την κρεμαστή γέφυρα που κτίσθηκε το 1832, καθώς επίσης και πανέμορφες εξοχικές κατοικίες, με τις βαρκούλες τους αραγμένες στις όχθες του ποταμού.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα το ξενοδοχείο ήταν ιδιοκτησίας ιδιώτη, και φιλοξενούσε πάντα ιδιαίτερα ευκατάστατους πελάτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν αστέρια των τεχνών, αλλά και η Βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία δείπνησε κάποτε εκεί με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας. Σήμερα όλος ο ιστορικός αυτός χώρος αποτελεί τμήμα μιας μεγάλης αλυσίδας ξενοδοχείων.

Πάντως το απόγευμα ήταν θαυμάσιο, ηλιόλουστο και ήρεμο. Στο ποτάμι νεαροί κωπηλάτες πήγαιναν πέρα-δώθε, με τις βάρκες τους διαφόρων μεγεθών. Οι εξυπηρετικοί υπάλληλοι της καφετέριας, που είχε στηθεί στην αυλή του ιστορικού κτηρίου, μας περιποιήθηκαν ευγενικά, προσφέροντάς μας κατ’ αρχάς νερό κι ένα μικρό ορεκτικό, ενώ ύστερα μας σερβίρισαν ωραία και εύγευστα παγωτά, φτιαγμένα με ντόπια υλικά και συνταγές.

5 comments:

Αναστάσιος said...

Οι φωτογραφικές σας παρουσιάσεις πάντα είναι υπέροχες.
Τα ωραία και εύγευστα παγωτά που είδα τα ζήλεψα.
Κάθε χώρα και τόπος έχουν τις δικές τους ομορφιές.
Σε άλλη επίσκεψή σας θα επιθυμούσα να δω και φωτογραφίες από τον Ναό και το λείψανο του Αποστόλου Ιακώβου.
Και εις άλλες ευκαιρίες χαράς και αγαλλίασης.

Anastasios said...

@ Αναστάσιος,

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

Σε παλιότερη ανάρτησή μου θα διαβάσεις για το λείψανο του Απ. Ιακώβου:

http://anastasiosds.blogspot.com/search?q=Marlow%2C+%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%88%CE%B1%CE%BD%CE%BF+

Αναστάσιος said...

Ευχαριστώ. Την διάβασα την σχετική σας ανάρτηση.

Anonymous said...

Καλημέρα ευχαριστούμε πάτερ για τις πολύ όμορφες φωτογραφίες.Ανυπόμονα περιμένω κανένα συναξάρι ουαλού η άγγλου ερημήτη...από βιβλία ίσως δικά σας εκεί που δεν υπάρχουν εδώ.Αγαπω πολύ τους ερημητες και κυνηγάω πολύ τις ιστορίες της ερημικής αγίας ζωής τους...πηνελοπη

Σοφία said...

Πολύ ωραίο το Marlow και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Έχω μείνει εκεί σε π.ψ. εποχές και δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες. Ευχαριστώ πολύ για τις θύμησες :-)