Sunday 25 July 2010

Οι απορίες μας


Τι κάνουμε όταν έχουμε απορίες, αναπάντητα ερωτήματα και πολυποίκιλες ανησυχίες και αγωνίες; Ο καθένας απαντάει στην ερώτηση αυτή ανάλογα με την θρησκευτική, πολιτιστική και κοινωνική του κουλτούρα.

Στην σύγχρονη εποχή μια άμεση και σχεδόν αυτόματη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι πως κοιτάζουμε στο παγκοσμίως πια γνωστό σε όλους Google. Εντάξει, πιθανόν να είναι κι αυτό μια λύση. Αλλά μπορούμε να βρούμε σε μια μηχανή αναζήτησης του ηλεκτρονικού υπολογιστή απαντήσεις στα εναγώνια υπαρξιακά και φιλοσοφικά ερωτήματα της ζωής; Προφανέστατα όχι!

Τότε τι κάνουμε;

Ευρισκόμενοι κάποια καλοκαιρινή ημέρα στο δρόμο, συμβολικό ίσως κι αυτό αφού θυμίζει την πορεία προς την Ιθάκη, όπου εκεί υπάρχουν όλες οι απαντήσεις, ανακαλύψαμε την ταμπέλα της παρούσας ανάρτησης, έξω από τον Αγγλικανικό Ναό της Αγ. Τριάδας στη συνοικία Northwood του ΒΔ Λονδίνου. Η ταμπέλα λέει: «Κάποιες απορίες δεν μπορούν να απαντηθούν από το Google».

Το ωραίο είναι πως κι αυτό το σύνθημα δεν δίνει απάντηση. Απλά δημιουργεί στον περαστικό έναν έντονο προβληματισμό. Κι ο καθένας τον αντιμετωπίζει με τα δικά του προσωπικά κριτήρια...

2 comments:

Σοφία said...

Πολύ έξυπνο σύνθημα :-)

Anastasios said...

@ Σοφία,

Συμφωνώ!