Wednesday 3 August 2011

Πάτμος: Το Ιερό Νησί

Η αγαπημένη μας φίλη Φ.Μ., η οποία όπου ταξιδεύει πάντα θυμάται να τραβήξει φωτογραφίες και για το ιστολόγιό μας, αυτή τη φορά μας έστειλε ωραίες φωτογραφίες από το Ιερό Νησί της Πάτμου, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα.


Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν πάντα αυτή τη δυνατότητα να προσφέρουν ένα παράθυρο στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση, κι επίσης στην καλώς νοούμενη ψυχαγωγία και να ανανεώνουν τον άνθρωπο πνευματικά, παράλληλα με την όποια επιμόρφωση προσφέρουν, αφού η κάθε γωνιά του τόπου μας έχει τόσα να μας διδάξει!



Στην Πάτμο βρίσκεται ως γνωστόν η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, του αγαπημένου μαθητή του Κυρίου. Ο Άγιος Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης σ’ ένα σπήλαιο στην Πάτμο.



Η ίδρυση της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, σήμανε την γένεση ενός πολιτιστικού - πνευματικού - θρησκευτικού κέντρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς όλου του χριστιανικού κόσμου. Μετά την Δ΄ Σταυροφορία η Πάτμος περιήλθε στους Βενετούς το 1207. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, κατέφυγαν εκεί πρόσφυγες από την Θράκη. Το 1461 ο Πάπας έθεσε την Πάτμο υπό την προστασία του.



Η περίοδος της τουρκοκρατίας ξεκινάει το 1522 αλλά τα ιδιαίτερα προνόμια που δίνονται από τους Οθωμανούς στη Μονή, της επέτρεψαν να συνεχίσει τις δραστηριότητες της. Από τον 16ο αιώνα και μετά η έντονη πνευματική και οικονομική δραστηριότητα απλώθηκε και έξω από το κάστρο του Μοναστηριού, όπου αναπτύχθηκε μια ακμάζουσα κοινότητα.



Καπετάνιοι, έμποροι, τεχνίτες έχτισαν τα αρχοντικά τους και εγκαταστάθηκαν στη Πάτμο γεμίζοντας την με αγαθά από ανατολή και δύση. Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πνευματική κίνηση και μεγάλη ανάπτυξη στις τέχνες, στη ζωγραφική, στη μικροτεχνία και στα γράμματα. Σημαντικό γεγονός είναι η ίδρυση της Πατμιάδος του Γένους Σχολής τον 18ο αιώνα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση του έθνους. Στους κόλπους της Σχολής αναδείχτηκαν εκτός από τον ιδρυτή της Μακάριο Καλογερά, σπουδαίες φυσιογνωμίες των γραμμάτων και της εκκλησιαστικής δράσης.



Το 1981 αναγνωρίσθηκε ως Ιερό Νησί, με νομοθετική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Από το 1999 η Πάτμος συμπεριλαμβάνεται στα προστατευόμενα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.Το νησί υπάγεται θρησκευτικά στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

1 comment:

Anonymous said...

Έτσι είναι!