Sunday 1 July 2012

Εγκύκλιος Αρχιεπισκόπου Θυατείρων

Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους και Αξιοτίμους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, των Βοηθητικών Αδελφοτήτων, των Σχολικών Εφορειών των Κοινοτήτων, τους Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και το Διδασκαλικό Προσωπικό των Ελληνικών και Κατηχητικών μας Σχολείων και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.
 

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Η λήξη του Σχολικού Έτους 2011-2012


Με την ευκαιρία του τέλους της Σχολικής χρονιάς 2011-2012, απευθύνουμε την παρούσα για να συγχαρούμε, αλλά και να ευχαριστήσουμε από βάθους καρδίας, όλους και όλες σας, όσοι με πολύ ενθουσιασμό, πολλούς κόπους και με πραγματικά ιεραποστολικό ζήλο, έχετε συμβάλει, θετικά και αποτελεσματικά, στην λειτουργία, την επάνδρωση και, θέλουμε ειλικρινά να πιστεύουμε, στην πλήρη επιτυχία των Ελληνικών και Κατηχητικών Σχολείων της Ομογένειας κατά το διαρεύσαν Σχολικό Έτος.

Η καθ’ ημάς Ιερά Αρχιεπισκοπή παρακολουθεί με ανύσταχτο βλέμμα την κανονική και αδιάλειπτη λειτουργία των Σχολείων μας αυτών, επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ομογένεια στην ολότητά της τότε μόνο επιβιώνει και επιτυγχάνει τους στόχους της, όταν εδράζεται πάνω στους δύο απαραίτητους πυλώνες του Γένους: Την Ορθόδοξή της Χριστιανική Πίστη και Λατρεία, και το Ελληνικό και Κατηχητικό της Σχολείο. Αυτή δε η πεποίθηση και αυτοί οι δύο ιεροί στόχοι έχουν σφυρηλατηθεί κι εδραιωθεί μέσα από την εμπειρία δύο και πλέον χιλιάδων ετών ζωής και δημιουργικής δραστηριότητος του Γένους.

Καλούμε, λοιπόν, όλους και όλες, όσοι ειλικρινά και πραγματικά προβλέπετε στην διαιώνιση του Γένους και την συνεχή πρόοδο της Αποδημίας στην φιλόξενη αυτή χώρα της παροικίας μας, να συνεχίσετε να προσφέρετε τις πολύτιμες υπηρεσίες σας, ο καθένας κατά δύναμη και ειδικότητα, στα Ελληνικά και Κατηχητικά Σχολεία της Ομογένειας. Οι κληρικοί μας να φροντίζουν ώστε το μάθημα της Κατήχησης να γίνεται τακτικά και με τρόπο καταληπτό στα παιδιά. Οι Εκκλησιαστικοί και οι Σχολικοί Επίτροποι να φροντίζουν για την εξασφάλιση κατάλληλων χώρων διδασκαλίας και της ύπαρξης, όσο τούτο είναι δυνατό, μιας πιο άνετης και χαρούμενης ατμόσφαιρας για παιδιά και δασκάλους. Το δε διδασκαλικό προσωπικό να θεωρούν τους εαυτούς τους ως ιεραποστόλους, ώστε να μεταδίδουν τα φώτα της γνώσης και της πείρας τους στα παιδιά με αγάπη, ζήλο και αυταπάρνηση.

Επειδή φέτος στην μεγαλούπολη του Λονδίνου θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα πρέπει να τονίσουμε το πνεύμα και το γράμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, την άσκηση, την άμιλλα, τον ευγενή συναγωνισμό, την συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό, την εντιμότητα, την αυτοκυριαρχία, την πειθαρχία και την αλληλοεκτίμηση που πρέπει να διακατέχουν τους αθλητές των καλών αγώνων. Η Παιδεία, η γνώση, είναι ένα συνεχές, αδιάκοπο άθλημα γι’ αυτό χρειάζεται θυσίες, κόπους πολλούς και μελέτη, όπως λέγει ο Αριστοτέλης “Μετά πόνου, (κόπου) πολλού η μάθησις”. Γι’ αυτό τα παιδιά, οι φοιτητές, οι νέοι, καλούνται να μιμούνται τους Αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων και ο καθένας και η καθεμία να φιλοδοξούν να γίνουν αθλητές και εργάτες του καλού, της σοφίας, της αρετής και της προόδου, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Απόστολος Παύλος: “Τό λοιπόν, ἀδελφοί, ὅσα ἐστίν ἀληθῆ, ὅσα σεμνά, ὅσα δίκαια, ὅσα ἀγνά, ὅσα προσφιλῆ, ὅσα εὔφημα, εἴ τις ἀρετή καί εἴ τις ἔπαινος ταῦτα λογίζεσθε ” (Φιλιπ. Κεφ. Δ. 8).

Τέλος, όμως, κάνουμε ιερή έκκληση προς όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και τους Γονείς, όσοι έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας, να τα στέλνουν στα Σχολεία της γειτονιάς τους ανελλιπώς, να τα ενθαρρύνουν, μάλιστα, να χρησιμοποιούν τον διαθέσιμο χρόνο τους στην μελέτη, την επανάληψη και την απορρόφηση των γνώσεων που οι δάσκαλοι και οι δασκάλες του Σχολείου προσπαθούν να τους μεταδώσουν. Γιατί, χωρίς την άμεση και αφοσιωμένη επιμονή και έμπρακτο ενδιαφέρον των Γονέων στην Ελληνορθόδοξη και Χριστιανική μόρφωση των παιδιών τους, και τα Σχολεία μας αποτυγχάνουν στο έργο τους, αλλά το κυριώτερο, η ίδια η οικογένεια διατρέχει τον θανάσιμο κίνδυνο αυτοδιαλύσεως και αποξενώσεως από την πατροπαράδοτη συνοχή και υπόστασή της.

Ευχόμενοι λοιπόν υγεία και την επιστασία του Αγίου Θεού στα έργα σας, καλό δε και ειρηνικό καλοκαίρι και αναμένουμε όλα τα παιδιά της σχολικής ηλικίας να εγγραφούν και να φοιτήσουν στα Σχολεία της Ομογένειας την επόμενη Σχολική Χρονιά 2012-2013. Και διατελούμε μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, Ιούνιος 2012

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

No comments: