Friday 6 July 2012

Στο τέλος της χρονιάς...

Άλλη μια σχολική χρονιά φθάνει αυτές τις ημέρες στο τέλος της. Εμείς στο Ελληνικό Κολέγιο Αγ. Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου θα έχουμε σήμερα και αύριο τις καθιερωμένες τελετής λήξης των μαθημάτων.

Όσο κι αν δεν θέλουμε να είμαστε μεγαλόστομοι, η αλήθεια είναι πως το έργο που επιτελείται στην ελληνική εκπαίδευση, ιδιαίτερα στο σχολειό της διασποράς, είναι τεράστιας αξίας και σημασίας. Στην Αγγλία δε, που όσο περνούν τα χρόνια οι νεώτερες γενεές είναι τελείως αγγλόφωνες, και τα παιδιά που ξεκινούν κάθε χρόνο όχι μόνο δεν είναι ελληνόφωνα αλλά κυριολεκτικά δεν γνωρίζουν ούτε βασικές λέξεις και εκφράσεις, αν δεν υπήρχαν και τα σχολειά της Ομογένειας θα είχαμε από καιρό... υποστείλει τη σημαία.

Τα ενδεικτικά που θα δώσουμε σήμερα και αύριο πιστοποιούν με εγκυρότητα το έργο που έχει πραγματοποιηθεί σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα παιδιά μας συνήθως παρακολουθούν τα μαθήματα και τις άλλες δραστηριότητες των ελληνικών σχολείων με χαρά και ενθουσιασμό. Η γλώσσα, η ιστορία, τα θρησκευτικά, η γεωγραφία, η μυθολογία, η μουσική, ο χορός είναι τα βασικά μαθήματα των σχολείων της Παροικίας.

Τελειώνοντας η χρονιά συστήνουμε στους γονείς και κηδεμόνες να ταξιδέψουν -κατά δύναμη- στην Πατρίδα και να δώσουν έτσι στα παιδιά τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις γλωσσικές (και τις άλλες) γνώσεις της χρονιάς, αλλά και να ανανεώσουν τους συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς με τα οικεία τους πρόσωπα.

Ο αγώνας παραμένει διαρκής και αμείωτος. Ο Απόδημος Ελληνικός κρατάει ακόμα γερά. Ας ελπίσουμε να συνεχίσει έτσι, για το καλό και την πρόοδο της Φυλής μας!

No comments: