Thursday 25 January 2018

Η «Εκκλησία της Μακεδονίας»

Το 1967 οι τέσσερις Μητροπολίτες, που κάλυπταν ποιμαντικά το σημερινό γειτονικό κράτος και ανήκαν στη Σερβική Εκκλησία, αποφάσισαν να ανακηρύξουν την «Αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία». Η απόφασή τους δεν έγινε δεκτή από το Σερβικό Πατριαρχείο, στο οποίο ανήκαν.


Η Σερβική Ιεραρχία, τον Σεπτέμβριο του 1967, αποφάσισε να διακόψει κάθε λειτουργική και κανονική σχέση με τους εν λόγω Μητροπολίτες. Την απόφαση της Σερβικής Εκκλησίας αποδέχθηκαν όλες οι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Έκτοτε έως και σήμερα η σχισματική «Εκκλησία της Μακεδονίας» παραμένει απομονωμένη.

Η Σερβική Εκκλησία το 2002 προχώρησε ένα ακόμη βήμα στην αντίθεσή της προς την σχισματική «Εκκλησία». Τότε ίδρυσε στα Σκόπια αυτόνομη, υπ’ αυτήν Εκκλησία, με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και χειροτόνησε Αρχιεπίσκοπο της και Μητροπολίτη Σκοπίων τον Ιωάννη Ζόραν, καθώς και άλλους τρεις Αρχιερείς. Την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποδέχονται όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ως κανονική και όχι τους σχισματικούς της «Εκκλησίας της Μακεδονίας».

Τον περασμένο Νοέμβριο οι σχισματικοί Μητροπολίτες των Σκοπίων, σε συνεργασία με την Κυβέρνησή τους και εν όψει των διαπραγματεύσεων για την ονομασία του κράτους τους, αποφάσισαν να συνεργασθούν με το Βουλγαρικό Πατριαρχείο και δια μέσου αυτού να πετύχουν την αυτοκεφαλία τους.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρική Εκκλησία αποδέχεται την ονομασία «Εκκλησία της Μακεδονίας», με την σύμφωνη γνώμη της κυβερνήσεως της Σόφιας. Έτσι, δια μέσου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, που αναγνωρίζει ως «όμαιμους και ομοεθνείς» τους σλάβους των Σκοπίων, αυτοί επιχειρούν να περάσει στο κράτος τους το όνομα «Μακεδονία».

Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

No comments: