Thursday 4 January 2018

Επετηρίδα Ι.Α. Θυατείρων

Η Επετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, γνωστή ως το Μεγάλο Ημερολόγιο, εκδόθηκε και φέτος για 92η χρονιά.


Είναι ένα πλουσιότατο εκδοτικό έργο, 504 σελίδων, στο οποίο απεκονίζεται όλη η ζωή και οι δραστηριότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Ομογένειας Μεγάλης Βρετανίας.


Σε αυτό παρουσιάζονται το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο με τις πολυποίκιλες υπηρεσίες του, οι Ελληνορθόδοξες Κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οργάνωσή τους, τα Μοναστήρια, οι Σύλλογοι, οι σημαντικότεροι επαγγελματίες, οι Πρεσβείες και τα Προξενεία Ελλάδας και Κύπρου, το μηνολόγιο, πολλές άλλες άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες στα ελληνικά και αγγλικά, καθώς και διάφορες φωτογραφίες.


Την Επετηρίδα χαιρετίζει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος.


Ο Παναγιώτατος αναφέρει -μεταξύ άλλων- και τα εξής:

«Προφρόνως χαιρετίζοντες από της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τον λαό του Θεού τον εν τη αυτόθι Ιερά Αρχιεπισκοπή επ’ ευκαιρία της εκδόσεως Ημερολογίου 2018, συγχαίρομεν και εκφράζομεν υμίν τα ευχάς του Ιερού ημών Κέντρου και ημών προσωπικώς δια την συμπλήρωσιν τριακονταετίας διακονίας της υμετέρας φίλης Ιερότητος ως Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας...».


Ο Σεβασμιώτατος στον Πρόλογό του αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εφέτος ο γράφων συμπληρώνει πενήντα εννέα έτη συνεχούς και αδιαλείπτου διαμονής εις το Ηνωμένον Βασίλειον (Απρίλιος 1959). Επίσης εφέτος συμπληρώνονται τριάκοντα έτη (16 Απριλίου 1988) από της εκλογής του ως Προκαθημένου της Βιβλικής αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου Κωνσταντινουπόλεως...


...Έχοντες την εμπειρίαν και την γνώσιν μιας μακράς διακονίας εις το Ηνωμένον Βασίλειον προγραμματίζομεν το Νέον Έτος το επόμενον Κληρικολαϊκόν Συνέδριον, την έγκρισιν και την ψήφισιν του νέου αναθεωρημένου Καταστατικού των Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής και την προώθησιν άλλων γενικωτέρου ενδιαφέροντος ζητημάτων...».

No comments: