Wednesday 17 February 2021

Νέοι Επίσκοποι στα Θυάτειρα - Βιογραφικό Θ.Ε.Ε. Κλαυδιουπόλεως

 
Μια ιστορική ημέρα ήταν η χθεσινή για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, για τον λόγο που αναφέρεται αναλυτικά στο παρακάτω Δελτίο Τύπου:
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Με ιδιαίτερη χαρά, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπισκόπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας ανακοινώνει την εκλογή δύο Βοηθών Επισκόπων από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι οποίοι θα βοηθήσουν στο πολύπλευρο ποιμαντικό έργο της Αρχιεπισκοπής.
 
Οι νέοι Βοηθοί Επίσκοποι είναι:
 
Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Iλίου Ραφαήλ Παβούρης
Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως Ιάκωβος Σάββα
 
Πληροφορίες για τις Επισκοπικές χειροτονίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
 
Άξιοι!
 
Λονδίνο, 16 Φεβρουαρίου 2021
 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ
ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΛΑΥΔΙΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΙΑΚΩΒΟΥ
 
Ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως Ιάκωβος (κατά κόσμον Σάββας Σάββα) γεννήθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου το έτος 1963. Μετά το πέρας των εγκυκλίων σπουδών του στη γενέτειρά του, σπούδασε την ιερά επιστήμη στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοιτήσας το 1986.
 
Διάκονος χειροτονήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1990. Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στις 8 Μαρτίου 1992 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νικαίας κυρό Ιάκωβο, στην Επαρχία του οποίου υπηρέτησε για 3 χρόνια (Ι. Καθεδρικός Ναός Αγ. Νικολάου Νικαίας και Ι. Ναός Παναγίας Βλαχερνών Κερατσινίου).
 
Από το έτος 1993 και μέχρι σήμερα διακονεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας ως Ιερατικώς Προϊστάμενος, αρχικώς μεν της Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Παναγίας Ελεούσης Nottingham, Derby και περιχώρων στα Midlands (Κεντρική Αγγλία) (1993-2000) και εν συνεχεία της ιστορικής Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Αγ. Νικολάου στο Cardiff της Ουαλίας (2000-σήμερα).
 
Διετέλεσε Πρόεδρος της επιτροπής των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων Midlands δια τη νεολαία (1997-2000). Από τη θέση αυτή διοργάνωσε τρία Φεστιβάλ Νεολαίας στην περιοχή των Midlands μεταξύ των ετών 1997 και 1999. Αρχικώς διετέλεσε Αντιπρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Βιβλικής Επαρχίας του Θρόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, «Αγ. Αθανάσιος», θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Υπό αυτή την ιδιότητά του οργανώνει τα ετήσια συνέδρια του Ι. Κλήρου της Ι. Αρχιεπισκοπής από το έτος 2001 έως σήμερα.
 
Κατά τη διάρκεια της διακονίας του στη Γηραιά Αλβιώνα, ανεκαίνισε και ευπρέπισε τους Ναούς των δύο ανωτέρω κοινοτήτων  καθώς και τα πνευματικά-κοινοτικά τους κέντρα. Επίσης, συνέβαλε στην ανόρθωση της πνευματικής και παροικιακής ζωής καθώς και στην προώθηση των ελληνικών γραμμάτων και της Ορθόδοξης παράδοσης.
 
Την 16η Φεβρουαρίου 2021, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Επίσκοπο Κλαυδιουπόλεως, ως Βοηθό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη του.

No comments: