Sunday 17 November 2013

Σαρακοστή Χριστουγέννων - Εγκύκλιος


Εγκύκλιος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου ημών κ. Γρηγορίου
επί τη ευκαιρία της εισόδου μας εις την περίοδο της Θεοπρεπούς συγκατάβασης
του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Από την περασμένη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου μπήκαμε στην χαρούμενη και ιερή Περίοδο των Χριστουγέννων. Η Εκκλησία μας προετοιμάζει να υποδεχτούμε τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν που ήλθε στον κόσμο σαν κοινός άνθρωπος.

Γιαυτό από την Εορτή των Εισοδίων της Παναγίας Θεοτόκου εις τον Ναόν του Σολομώντα (21 Νοεμβρίου) θα ψάλλουμε στους Ναούς μας τους Χριστουγεννιάτικους ύμνους. «Χριστός Γεννάται, δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε, Χριστός επί της γης υψώθητε». Μας καλεί λοιπόν  η Μάνα Εκκλησία να δοξολογήσουμε τον Χριστόν από τα βάθη της ψυχής μας.  Ο Χριστός «εαυτόν εκένωσεν μορφήν δούλου λαβών εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος » (Φιλ. Κεφ. Β, 7), άδειασε τη θεότητά του για να γίνει ένα με τα δημιουργήματά Του.

Η Περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα είναι στάδιο προετοιμασίας, γιαυτό κάμνουμε  πρόγραμμα για την υποδοχή  του Θείου Βρέφους. Μη λησμονείτε να βάλετε στον πνευματικό σας προϋπολογισμό τους φτωχούς, τους αρρώστους, τους αδύνατους, τους ηλικιωμένους, τους ξένους και όλους εκείνους που δεν έχουν φίλους και συγγενείς. Γιαυτούς  ο Χριστός παραμένει η μόνη ελπίδα και χαρά τους. Μη λησμονείτε ότι πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την ύπαρξή μας μπροστά στα διάφορα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Να θυμηθούμε με αγάπη και σεβασμό τους ζωντανούς και τους πεθαμένους, όλους εκείνους που χρειάζονται την στοργή και την ενεργούμενη αγάπη μας «Δεί γάρ τόν δούλον μιμείσθαι Δεσπότου επιείκειαν,σωφροσύνην, ευσέβειαν δικαιοσύνην (Χρυσόστομος Τ8,  σ. 889).

Χρέος μας είναι «Ἐπισκέψασθαι ὀρφανούς καί χήρας ἐν τῆ θλίψει αὐτῶν, ασπίλους ἑαυτούς  τηρεῖν ἀπό τοῦ κόσμου» (Ιάκωβος κεφ Α’, 27).

Σ’ αυτήν την Περίοδο της πνευματικής μας προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα φέτος, έχουμε  το προνόμιο και την ευλογία να έλθει κοντά μας ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός. Αυτό το Ξύλο της κατάρας έγινε το σύμβολο της σωτηρίας του ανθρωπίνου Γένους και πηγή χαράς και αγιασμού όλου του κόσμου. Από τότε, το έτος 327 που θαυματουργικά τον βρήκε η Αγία Ελένη, μέχρι σήμερα, ο Τίμιος Σταυρός έγινε για τους Χριστιανούς η αστείρευτη, ζωντανή  μαρτυρία της επι γης παρουσίας αλλά  και της σταυρικής θυσίας, του Σωτήρος ημών Χριστού. Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ’ και ολόκληρης της Αγιοταφικής Αδελφότητος θα έλθει στο Ηνωμένο Βασίλειον ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός να μας ευλογήσει, να μας παρηγορήσει από τα λυπηρά της ζωής, για να αντλήσουμε θάρρος στις δυσκολίες του Βίου. Να ζητήσουμε συγχώρηση και άφεση των αμαρτιών και των πλημμελημάτων μας. και τη σωτηρία της ψυχής μας. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Απόστολος Παύλος «Νυνί δέ εν Χριστώ Ιησού υμείς οι ποτέ όντες μακράν εγγύς εγενήθητε εν τω αίματι του Χριστού. Αυτός γάρ έστιν η ειρήνη ημών» (Εφεσίους, κεφ. Β’, 13-14).

Ευχόμενος σε όλους σας την ειρήνη και την ευλογία  του Χριστού στα έργα σας, ο  δε Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός  να αγιάσει και αξιώσει όλους μας, όπως με υγεία ψυχής και σώματος φθάσουμε τα Χριστούγεννα, διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

Λονδίνο, Νοέμβριος 2013

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος

Σημείωση: Να αναγνωστεί από Άμβωνος την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

No comments: