Thursday 28 November 2013

Ο Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης και το φρέαρ


Χθες το πρωΐ συνεδρίασε η Επιτροπή του Ταμείου Κλήρου της Ι.Α. Θυατείρων & Μ.Β. στους Κοινοτικούς χώρους της Αγ. Αικατερίνης, στο Friern Barnet του Βορείου Λονδίνου.


Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής είναι ο Ιερ. Προϊστάμενος της Κοινότητας Αγ. Αικατερίνης Αρχιμ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ένας εξαιρετικά ταλαντούχος και επικοινωνιακός κληρικός, με μεγάλη προσφορά στον Απόδημο Ελληνισμό (είναι μάλιστα και Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Επιστημόνων Μ.Β.).


Με την ευκαιρία της συνεδρίασης θαυμάσαμε τον όμορφο Ναό της Αγ. Αικατερίνης, πρώην Αγγλικανικό Ναό του Αγ. Ιακώβου του Αποστόλου (St. James the Great).


Ο Ναός βρίσκεται στην διασταύρωση του Friary Road και Friern Barnet Lane, και -λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του αξίας και σημασίας- είναι σήμερα διατηρητέο μνημείο.


Η ιστορία του εν λόγω Ναού πηγαίνει 800 χρόνια πίσω, όταν ήταν Μοναστήρι και είχε μεγάλη προσφορά στην τοπική κοινωνία και γενικώτερα, εξυπηρετώντας προσκυνητές των Αγίων Τόπων.


Απέναντι από τον Ιερό Ναό της Πανσόφου Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται ένα μικρό μνημείο, το οποίο ανηγέρθη το 1926, με σκοπό να χρησιμεύει στη σηματοδότηση της θέσης ενός μεσαιωνικού φρέατος.


Το φρέαρ αυτό προσέφερε παλαιότερα δροσερό νερό για ταξιδιώτες αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Ονομάστηκε δε Queen Elizabeth's Well, και φαίνεται πως η Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ είχε η ίδια δώσει εντολή για την κατασκευή του.


Είναι οπωσδήποτε πολύ ενδιαφέρον και εξόχως σημαντικό να σώζεται η ιστορία των σημαντικών τόπων και κτηρίων, έτσι ώστε οι νεώτεροι να διδάσκονται, να διαφυλάττουν και να μεταλαμπαδεύουν στους επόμενους την ιστορία αυτή.

No comments: