Thursday 14 November 2013

Επέτειος Εγκαινίων


Την Κυριακή 10η Νοεμβρίου τ.έ. πραγματοποιήθηκαν στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων BΔ Λονδίνου εορταστικές εκδηλώσεις, με την ευκαιρία της 1η Επετείου των Εγκαινίων του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής.


Το πρωΐ της Κυριακής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, ο οποίος ήλθε ειδικά για τις εκδηλώσεις αυτές από την Κύπρο. Στο τέλος της Θεία Λειτουργίας τελέσθηκε Ευχαριστήρια Δέηση για την Επέτειο των Εγκαινίων, κατά την οποία παρακαλέσαμε τον Άγιο Θεό μας:

«...Επάκουσον της δεήσεως των εν τω πανσέπτω Ναώ τούτω εισιόντων εν φόβω και ευλαβεία και πρόσδεξαι τας ευχαριστηρίους ημών εντεύξεις εν τη ευσήμω ημέρα ταύτη, καθ’ ήν Επέτειον Εγκαινίων τελούμεν του φωτοφόρου και Ιερού Ναού τούτου και ανάδειξον την χειροποίητον ταύτην σκηνήν, της Σης αρρήτου δόξης άγιον οικητήριον, πύλην ουράνιον και ιερόν καταφύγιον...».

Ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας καλωσόρισε τον Πανιερώτατο, τους συλλειτουργούντες Ιερομονάχους (π. Μελχισεδέκ από το Μοναστήρι του Έσσεξ και π. Αιμιλιανό από το Άγιον Όρος) και όλο το εκκλησίασμα στην σημαντική αυτή επετειακή εκδήλωση.


Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους προσέφερε εκ μέρους της Εκκλησιαστικής και Κοινοτικής Επιτροπής αναμνηστικές πλακέτες σε σημαντικά μέλη της Κοινότητας, τιμώντας έτσι τη μεγάλη προσφορά τους για μακρά σειρά ετών προς την τοπική Κοινότητα. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι εξής:

v κ. Γιαννάκης Γιάννα, Πρόεδρος της Κοινότητας για τα έτη 1979-2005 και Κηδεμόνας της Κοινότητας.

v κ. Μιλτιάδης Παπαδάκης, Γραμματέας της Κοινότητας για τα έτη 1975-1997 και Κηδεμόνας της Κοινότητας.

v κ. Γιώργος Στυλιανού, Ταμίας της Κοινότητας για τα έτη 1989-1995 και Κηδεμόνας της Κοινότητας.

v κα. Εύα Χρήστου, Πρόεδρος της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών και Δεσποινίδων «Αγ. Αγάθη» για τα έτη 1992-2011.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η Ετήσια Κοινοτική Χοροεσπερίδα της Κοινότητας, στη μεγάλη Κοινοτική Αίθουσα.


Στην Χοροεσπερίδα, στην οποία συμμετείχε πλήθος μελών και φίλων της Κοινότητας, παρευρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι της Κοινότητας ο Πανιερ. Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Άγγλος Βουλευτής της περιφέρειας Harrow East κ. Bob Blackman με τη σύζυγό του, ο Άγγλος Βουλευτής της περιφέρειας Brent North κ. Barry Gardiner με τη σύζυγό του, ο Δήμαρχος του Brent Councillor Bobby Thomas, η Αντιδήμαρχος του Harrow Councillor Camilla Bath και o Κτήτορας του νεόδμητου Ιερού Ναού κ. Πανίκος Ηροδότου.

Τους καλεσμένους και τους συνδαιτυμόνες καλωσόρισε εγκάρδια ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους, ο οποίος μεταξύ άλλων προσέφερε θερμές ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού της Κοινότητας και ανέφερε με συγκινησιακή φόρτιση το χρονίζον πρόβλημα της παράνομης εισβολής και κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, υπογραμμίζοντας το ανύστακτο ενδιαφέρον και την αγωνία των Ομογενών για το ζήτημα αυτό.

Κατόπιν απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος του Brent και η Αντιδήμαρχος του Harrow, συγχαίροντας την Κοινότητα, τους Άρχοντες και το λαό, για τα μεγάλα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν και οι δύο στο θέμα της διατήρησης της γλωσσικής ιδιοπροσωπίας, που χαρακτηρίζει τους Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων.


Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι δύο Άγγλοι Βουλευτές, οι οποίοι κατ’ αρχάς ομίλησαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Κοινότητα, και την συνεχάρησαν για την ολοκλήρωση του οικοδομικού προγράμματός της. Επίσης, δήλωσαν σαφώς τη σταθερή προσήλωσή τους στη δίκαιη και μόνιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ομιλώντας καθαρά για τουρκική εισβολή και κατοχή στην Μεγαλόνησο και αναφέροντας με έμφαση ότι θα πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από την κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος ευχαρίστησε όλους για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν. Ανέφερε δε ότι όταν επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια την Κοινότητα, μετά από τη διακονία του σε αυτήν κατά τα έτη 1990-1992, παρατηρεί πως κάποιοι από τους ηλικιωμένους απουσιάζουν ενώ άλλοι νεώτεροι τους αντικαθιστούν. Κι αυτή είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η «σκυταλοδρομία της ζωής». Αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, υποστήριξε με έμφαση πως δεν μας αρκεί να τιμωρηθεί η Τουρκία με τη μη είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να την υποχρεώσουν να αποσύρει τον στρατό της και τους 1.000.000 εποίκους της που βρίσκονται παράνομα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού -όπως διαπιστώνεται από την εν γένει στάση της- η Τουρκία έχει ως πρώτη προτεραιότητά της να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο κι όχι να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την εκδήλωση διάνθιζε με ωραίους ελληνικούς ήχους η ορχήστρα των Γιώργου Γρηγορίου και Νίκου Σαββίδη.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας

ΠΗΓΕΣ: Ρομφαία και Αμήν

1 comment:

Konstantinos said...

Να χιλιασετε τις επετειους, καλε μου π. Αναστασιε. Οι Αγιοι συνδρομητες και συνασντιλήπτορες στην οικογένεια Σου, στην Ενορία και φυσικα στον Απόδημο Ελληνισμό που κατοικεί στη Μ. Βρετανάι κι οπου γης.
Ευλογημε΄να τα εισόδια του Αγ. Σαρανταημέρου. Καλή δύναμη, θεοφώτιστη διακονία παπα-κων. ν.καλλιανός, απο τη βροχερή Σκοπελο