Saturday 9 November 2013

Εορτή Αγίου Νεκταρίου


Η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας και ιδιαίτερα η Ελληνική Εκκλησία εορτάζει σήμερα και τιμά την ιερή μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.



Πριν από μία ακριβώς εβδομάδα, δηλαδή το περασμένο Σάββατο, βρεθήκαμε με ομάδα προσκυνητών από το Λονδίνο στο Μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου στην Αίγινα.



Από το ταξίδι εκείνο φέραμε πίσω μαζί μας πολλές, σχεδόν αμέτρητες, φωτογραφίες, λίγες από τις οποίες αναρτώ στο σημερινό αυτό οφειλόμενο αφιέρωμα.



Οι αποσκευές μας όμως ήταν γεμάτες, σχεδόν ξεχείλισαν, από τα πολλά και πλούσια συναισθήματα και από τις πολυποίκιλες βιωματικές εμπειρίες, που είχαμε την ευλογία να νιώσουμε στον αγιασμένο εκείνο τόπο.



Ο Άγ. Νεκτάριος, παρότι Άγιος των νεώτερων χρόνων, δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι πασίγνωστος σε όλη τη χριστιανική οικουμένη κι έχει χαρακτηριστεί ως ο Άγιος του 20ου αιώνα.



Είναι ο Άγιος που συγχώρεσε τους συκοφάντες του και που δεν άφησε την ανθρώπινη πίκρα να του «φάει τα συκώτια», όπως λέει ο λαός μας. Είχε μάθει να κάνει πάντα καινούργια ξεκινήματα κι έτσι έφθασε -προχωρώντας με σταθερό βηματισμό- στην Αγιότητα.



Το Μοναστήρι στην Αίγινα ήταν ο τόπος της ησυχίας και τελικά της ανάπαυσής του. Το μικρό και λιτό κρεβάτι του έγινε η γέφυρα η μετάγουσα από τη γη στον ουρανό. Το παράδειγμά του παραμένει σήμερα και πάντοτε γνήσιο και ζωηρό για όλους τους πιστούς Ορθόδοξους χριστιανούς, που προστρέχουν εκεί για να λάβουν την ευλογία και τη χάρη του, που θα είναι ο πολύτιμος πνευματικός θησαυρός στο διάβα της ζωής τους!

No comments: