Friday 4 May 2018

Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια


…στην υποδοχή του Μητροπολίτη Αργολίδος στο Έσσεξ

Με την ευκαιρία της επταήμερης επίσκεψης (24-30 Απριλίου 2018) στη Γηραιά Αλβιώνα των Τιμίων Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του Ιατρού και Θαυματουργού, τα οποία συνόδευε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, οργανώθηκε το Σάββατο 28 Απριλίου προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ.



Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του έφθασαν στην Ιερά Μονή στις 11.30 το πρωΐ και έγιναν δεκτοί με πολλή αγάπη από τη διπλή Αδελφότητα της Μονής, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Καθηγούμενος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος.



Όλα τα μέλη της Αδελφότητας, μαζί με μεγάλο πλήθος πιστών, ανέμεναν υπομονετικά στον προαύλιο χώρο της Μονής τους εκλεκτούς επισκέπτες. Ο Άγιος Αργολίδος κρατούσε στα τίμια χέρια του τα Ιερά Λείψανα του Ιαματικού Αγίου Λουκά και όλοι κατευθύνθηκαν εν πομπή προς το Καθολικό της Μονής, όπου εψάλη σύντομη Παράκληση προς τιμήν του Ανάργυρου Αγίου.



Ο Καθηγούμενος π. Κύριλλος προσφώνησε και καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του. Αντιφώνησε, ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Άγιος Αργολίδος, ο οποίος ενθυμήθηκε την προηγούμενη επίσκεψή του στη Μονή πριν από τέσσερεις δεκαετίες.



Αμέσως μετά, όλοι κατευθύνθηκαν εν λιτανεία προς την Κρύπτη, όπου είναι ενταφιασμένος ο Ιδρυτής και πρώτος Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμ. Σωφρόνιος, του οποίου η ζωή, τα έργα και τα σπουδαία συγγράμματα έχουν επηρεάσει θετικά και πνευματικά πολλούς ανθρώπους, ανά την Ορθόδοξη Οικουμένη. Εκεί ο Μητροπολίτης Αργολίδος τέλεσε Τρισάγιο εις μνήμην του αειμνήστου Γέροντος.



Στη συνέχεια ο Ηγούμενος της Μονής προσέφερε εύγεστο γεύμα στο όμορφα αγιογραφημένο Αρχονταρίκι της Μονής, στο οποίο παρεκάθησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Μετά το γεύμα οι πολυπληθείς προσκυνητές, που προέρχονταν από πολλές και διάφορες χώρες της υφηλίου, έλαβαν την ευχή του Σεβασμιωτάτου και φωτογραφήθηκαν μαζί του, απευθύνοντάς του πολλές και ποικίλες ερωτήσεις, αναφορικά με τον βίο και τη δράση του Αγίου Λουκά.



To απόγευμα, και αφού ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επίσκεψη στην Ιερά Μονή, η διπλή Αδελφότητα και οι ευλαβείς προσκυνητές συνόδευσαν και πάλι τον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του στο πούλμαν και τους κατευόδωσαν με ύμνους, με ωδές πνευματικές και με πραγματική βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.



Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Αργολίδος αντάλλαξε θερμότατες ευχές και πνευματικά δώρα - βιβλία με τον Καθηγούμενο και ανεχώρησε από την Ιερά Μονή του Έσσεξ, με την ψυχή πλημυρισμένη από χαρά και αγαλλίαση.

Photos by Alexios Gennaris

1 comment:

Α. Παπαγιάννης said...

Ζηλέψαμε λίγο από μακριά: αφενός το αγαπημένο και φιλόξενο μοναστήρι του Έσσεξ, αφετέρου ο προσφιλής μας Άγιος Λουκάς, συνδυασμός ανεπανάληπτος! Βοήθειά σας.