Sunday 17 December 2023

Πως ευχόμαστε για τα Χριστούγεννα

 
Είναι μια δεδομένη και απτή πραγματικότητα, ότι ζούμε σε μια φάση της ανθρώπινης ιστορίας στην οποία κυριαρχούν μεταξύ άλλων και δύο κύρια κοινωνικά και πνευματικά στοιχεία, το πνεύμα της εκκοσμίκευσης και ο υλισμός.
 

Έτσι, λοιπόν, όλες οι παραδοσιακές αρχές της ζωής, ιδιαίτερα δε οι θρησκευτικές αξίες και ο χριστιανικός τρόπος ζωής, έχουν μάλλον μπει στο περιθώριο, ακόμα και στον δικό μας χώρο, που από τα βυζαντινά χρόνια αναφέρεται ως Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός.
 
Την τρέχουσα εποχή, εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων, η οποία χαρακτηρίζεται ως μητρόπολη των εορτών, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, έχουμε πολλά και διάφορα έθιμα, όπως φώτα, κάρτες, ευχές, διακοπές, φαγητά, γλυκά κ.ά.
 
Παλαιότερα αυτά όλα, όπως και άλλα διάφορα εορταστικά στοιχεία, ονομάζονταν χριστουγεννιάτικα, ενώ τώρα αναφέρονται ως εορταστικά, χειμωνιάτικα και με άλλες κοσμικές ονομασίες, έτσι ώστε να μην θιγούν οι μη θρησκευόμενοι, ή μη χριστιανοί.
 
Ας αναφέρουμε συγκεκριμένα ένα τέτοιο στοιχείο, κι αυτό είναι η ευχή «Καλά Χριστούγεννα», η οποία έχει δυστυχώς αλλάξει και αποδίδεται ως «Καλές Γιορτές»! Οι Γιορτές της Χριστιανοσύνης έχουν όνομα, νόημα, ουσία και αναφορά σε Άγιο Πρόσωπο, εν προκειμένω στο θεανδρικό Πρόσωπο του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
 
Επομένως, είναι βασικής σημασίας και προτεραιότητας, να αποδίδουμε την τιμή στον Κύριο και να αποκαλούμε την εορτή Του, τη Χριστού γέννα δηλαδή, με το όνομά της αυτό καθ’ αυτό.

No comments: