Saturday 13 April 2024

Χαίρε Νύμφη της Πόλης

 
Χαίρε Νύμφη της καρδιάς μας!
 

Την περασμένη Παρασκευή, όπως κάθε χρόνο, ο Πατριάρχης του δικού μας Γένους βρέθηκε και πάλι εκεί που η ιστορία η δική μας τον φέρνει μπροστά στο Προσκυνητάρι, το Τρισκέλι όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε εμείς οι Πολίτες / Κωνσταντινουπολίτες / Ιστανμπουλιώτες. Η Εικόνα Της Παναγίας αγκαλιασμένη από λουλούδια, στην θέση όπως κάθε χρονιά τον περίμενε. Η τάξη, η συνήθεια, το χρέος, το καθήκον και η συνέχεια τoυ "εμείς" μας. Ακόμα και πέρα από τα σύνορα και πέρα από τις θάλασσες και τα πέλαγα.
 
Η Μεγάλη μας Σχολή, το καμάρι του Γένους μας λίγο παραπέρα, σεργιανίζοντας τον Κεράτιο μαζί με τις πέτρες στα καλντιρίμια, όπως έμαθε να πράττει από έτη παμπάλαια,  αφουγκράστηκε τα Χαιρετίσματα που λένε τα λόγια του ποιητή που υμνεί την Θεοτόκο. Και οι ψάλτες στα ψαλτήρια με τα ταπεινά τους ράσα "Ανοίξαν το στόμα" τους όπως το θέλει η παράδοση τέτοια μέρα, στην περιοχή των Βλαχερνών.
 
Σήμερα η τέταρτη Παρασκευή Των Χαιρετισμών, οι τελευταίοι αλφαβητικά και την ερχόμενη όλοι μαζί. Ο Ακάθιστος Ύμνος και όσοι μπορούν θα παραμείνουν ακάθιστοι καθ’ όλη την διάρκεια της Ακολουθίας. Το δηλεί ο τίτλος άλλωστε και καλή δύναμη.
 
Κυρά μου, φύλαξε Την Πόλη Σου, όσο μπορείς.
 
Νίκη Beales
Παρασκευή Δ' Χαιρετισμοί, 2024
Buckingham, Αγγλία

No comments: