Sunday 7 April 2024

Το πρώτο σχολείο θηλέων

 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία έγραψε σε καθημερινή εφημερίδα η κα Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη, διακεκριμένη αρχιτέκτων και ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
 

Το πρώτο σχολείο θηλέων ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1824, διακόσια χρόνια πριν, ενώ ακόμη η Επανάσταση ήταν σε εξέλιξη και η μετέπειτα πρωτεύουσα σε εμπόλεμη κατάσταση. Αξιοσημείωτο δεν είναι μόνο το ίδιο το γεγονός, αλλά και το ότι αυτό ιδρύθηκε από την Φιλόμουση Εταιρεία με δάσκαλο τον Νικηφόρο Νικητόπουλο, «έναν από τους πιο αξιόλογους και φιλελεύθερους παιδαγωγούς της εποχής του», όπως τον χαρακτηρίζει η κα Καρδαμίτση - Αδάμη.
 
Το σχολείο στεγαζόταν στο τζαμί του Παρθενώνα, δηλαδή τη βυζαντινή εκκλησία που είχαν μετατρέψει οι Οθωμανοί σε τζαμί και σε αυτό φοιτούσαν «52 κοράσια και άλλα τόσα μικρά αρσενικά παιδιά». Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη του π. Νικηφόρου για το σχολείο, όπως την μεταφέρει η εκλεκτή καθηγήτρια:
 
«Έν σχολείον παρασταίνει συνεπτυγμένως έθνος ολόκληρον, δια τούτο πρέπει να είναι οργανισμένον οπωσούν κατά πολιτικόν σύστημα ενός έθνους, όπου ο μαθητής να συνηθίζει να διοικεί και να διοικείται».
 
Σώζεται μια επιστολή μαθητριών του Παρθενώνα προ τους εφόρους της Φιλομούσου Εταιρείας με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 1825. Σε αυτήν τα κορίτσια ζητούν να τους δοθεί η άδεια να λαμβάνουν εις το σχολείο τις τρεις ελληνικές εφημερίδες, που εκδίδονταν τότε, για να τις διαβάζουν».
 
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

No comments: