Wednesday 22 November 2017

Ι.Ν. Αγ. Λουκά στα Λευκάκια Ναυπλίου

Λίγο έξω από το πανέμορφο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας μας, βρίσκεται το χωρίο Λευκάκια. Σε κάποια εξοχική περιοχή του εν λόγω χωριού κτίσθηκε τα τελευταία χρόνια ένας νέος ωραίος και ρωσικής αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας Ναός, αφιερωμένος στον Άγ. Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως τον Ιατρό.



Ο Ναός θεμελιώθηκε από τον εμπνευστή του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο (ο οποίος μας ξενάγησε στην πρόσφατη επίσκεψή μας σε αυτόν) στις  27 Απριλίου  2014 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους. Στις 29 Απριλίου 2017 τελέσθηκαν τα εγκαίνια από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.



Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος εορτάζεται η σημαντική επέτειος των 140 χρόνων από τη γέννηση του Αγ. Λουκά, που έγινε στις 27 Απριλίου 1877.



Έλληνες και Ρώσοι καλλιτέχνες, αλλά και χορηγοί, εμπνευσμένοι από τον ίδιο τον θαυματουργό Άγ. Λουκά, προσέφεραν ό,τι μπορούσε ο καθένας για να ολοκληρωθεί το ιερό αυτό έργο της ανέγερσης και του ιεροστολισμού του εν λόγω Ναού και του παραπλησίου καμπαναριού.



Στην κρύπτη του Ναού υπάρχει και λειτουργεί πολύ ενδιαφέρον Μουσείο, που αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του Αγ. Λουκά. Επίσης δε, βρίσκει κανείς και βιβλιοπωλείο με πολλά βιβλία του Αγίου Αργολίδος, με θέματα σχετικά με τον Άγ. Λουκά, αλλά και άλλα.

No comments: