Thursday 30 November 2017

Θύρες στην Ύδρα

Η παρούσα ανάρτηση αφιερώνεται στον Μάνο Πούλο,
«ποιητή» της Ύδρας και αγαπημένο φίλο

Η λαϊκή τέχνη είναι ένα πολύπλοκο, πολύχρωμο και πολύτιμο ψηφιδωτό που πάνω του βρίσκει και θαυμάζει κανείς πολλά και διάφορα καλλιτεχνικά στοιχεία.


Ένα από αυτά τα στοιχεία της ελληνικής λαϊκής τέχνης είναι και θύρες, οι πόρτες, κυρίως εκείνες που συναντούμε στην ελληνική επαρχία, είτε στην ηπειρωτική είτε στη νησιωτική Ελλάδα.


Η πανέμορφη Ύδρα, που είναι από μόνη της ένα εξαίσιο στολίδι φύσης και τέχνης, δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό, των θυρο-καλλιτεχνημάτων.


Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην πόλη της Ύδρας, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο μέσον περίπου της βόρειας ακτής του νησιού, στο μυχό ενός κλειστού όρμου, μείναμε μόνο εκεί και για λίγες ώρες.


Περπατώντας στα στενά και γραφικά σοκάκια, δεν μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε τις ομορφοστόλιστες θύρες των σπιτιών, των αρχοντόσπιτων, των εκκλησιών και των καταστημάτων.


Έτσι, χωρίς διάθεση για επιστημονική έρευνα βέβαια, αλλά με μοναδικό σκοπό την αποτύπωση και θαυμασμό της ομορφιάς τους, φωτογραφίσαμε μερικές θύρες, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε στα όμορφα μέρη από τα οποία περνάμε.


Επειδή όμως θεωρούμε πως δεν είναι σωστό οι φωτογραφίες αυτές να μείνουν σε έναν υπολογιστή, όπου θα τις απολαμβάνει μόνο ο ιδιοκτήτης του, τις παρουσιάζουμε εδώ, προτείνοντάς τες στους ευγενικούς αναγνώστες, ως ένα μικρό αντίδωρο για την επίσκεψή τους στο παρόν ιστολόγιο.


Η Πατρίδα μας, είναι τελικά μοναδική και ανεπανάληπτη, σε κάθε λεπτομέρειά της, σε κάθε γωνιά της, σε κάθε τόπο και σε κάθε καλλιτέχνημά της. Μακάριοι εκείνοι που την απολαμβάνουν κάθε μέρα.

No comments: