Tuesday 7 November 2017

Αγγλικανοί και Ρώσοι Ορθόδοξοι

Οι Times του Λονδίνου, στο σαββατιάτικο φύλλο τους, στο οποίο έχουν πάντα και 1-2 σελίδες με θρησκευτικά θέματα, διαφημίζουν και προβάλλουν την επικείμενη επίσκεψη του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου του Canterbury Ιουστίνου Ουέλμπι στη Μόσχα, όπου θα έχει επαφές και συνομιλίες με εκπροσώπους του Ρωσικού Πατριαρχείου.


Ο καλός και προσωπικός μας φίλος δημοσιογράφος Michael Binyon, αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο και με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα θέματα  που αφορούν τους διωγμούς των χριστιανών στην Εγγύς Ανατολή, θέματα σχέσεων των χριστιανικών Ομολογιών, καθώς και τρόπους ενδυνάμωσης της χριστιανικής παρουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο άρθρο προβάλλεται ο σημαντικός ρόλος της Ρωσικής Εκκλησίας στη δημόσια ζωή της Ρωσίας, καθώς και η αριθμητική δύναμη της Εκκλησίας αυτής σε διάφορους τομείς και επίπεδα (ενορίες, μέλη, θεολογικές σχολές, μοναστήρια κ.ά).

Ενδιαφέρουσα είναι και η υπογράμμιση διαφόρων ειδικών θεμάτων, όπως οι σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας με τον Πρόεδρο Πούτιν, αλλά και η σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ρωσικής Ορθόδοξης παρουσίας στη Βρετανία.

Το άρθρο καταλήγει με μια καθαρά αγγλική σκέψη: «Η επίσκεψη παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις, αλλά τα πιθανά ανταλλάγματα είναι σημαντικά»!

No comments: